Németországi szakmai gyakorlatra utazott tizenhat salgótarjáni ápoló tanuló

Egyhónapos szakmai gyakorlatra a németországi Chemnitzbe utazott két kísérővel – Erősné Liptai Csilla és Pozsikné Faragó Olga tanárnővel – a Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája 16 diákja. A már végzett gyakorló ápolók és a szakma alapjai most tanuló, tizenegyedik osztályt befejezettek nagy várakozással tekintettek az út elé.

A Szent Lázár Nógrád Megyei Kórház szinte összes osztályán teljesítettek már gyakorlatot, ám külföldön a többségnek (szerencsére) még betegként, balesetet szenvedett turistaként sem volt módja megtapasztalni, hogy milyen is az ápolói munka az ottani egészségügyi vagy szociális intézményekben. Az egészségügyi intézmény a Tempus Közalapítványhoz pályázott az Európai Unió által finanszírozott, ilyen és hasonló szakmai tapasztalatcserét és -gyűjtést támogató Erasmus+ programban való részvételre.

A Salgótarjáni Szakképzési Centrumnak eddig két iskolája, a “Közgé” és a “Keri” élt ezzel a lehetőséggel. Az idei nyáron azonban az “úttörők” mellett a Stromfeld és a Kanizsai diákjai előtt is kinyílik a világ.

Ezek a fiatalok saját maguk szaktudásán és emberségén túl iskolájukat, megyénket, sőt a hazai egészségügyi oktatást is képviselik Chemnitzben. Egyfajta “nemzeti válogatottként” a fiatalok úgy érzik, hogy a szaktudásukkal, a betegek iránti empátiájuk segítségével és a nyelvi felkészültségükkel meg fogják majd állni a helyüket; de segítő, támogató vendéglátásra számítanak az idősotthonban is, ahol a gyakorlatukat töltik.

Zsolnai Zsuzsanna, az Salgótarjáni Szakképzési Centrum Kanizsai Dorottya Egészségügyi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Szakiskolája igazgatója óriási lehetőségként tekint diákjai külföldi szakmai tapasztalatszerzési lehetőségére, de szerencsésnek tartja azt is, hogy a már végzett (és az intézményben továbbtanuló) gyakorló ápolók az alsóbb évesekkel közösen élik meg ezt a tapasztalatszerzést. Ráadásul a szakmai fejlődésen túl Németország kulturális örökségébe is bepillantást nyernek a kiutazott tanulók – tette hozzá.

A salgótarjáni csapat szakmai vezetője, Erősné Liptai Csilla ismertette: csapatépítő tréninggel, emellett a szóbeliségre alapozott német nyelvi képzéssel, valamint természetesen a betegápolás szakmai alapjainak az újbóli áttekintésével készültek az együtt töltendő egy hónapra. A pedagógusok úgy érzik, hogy a Kanizsais diákok amellett, hogy a remények szerint külföldi szakmai tapasztalatokkal fölvértezve térnek majd haza, maguk sem üres kézzel indultak el, hisz ahogyan az ápolásra szoruló emberrel bánnak, az a kinti, korosztályos társaiknál is példamutatóbb lehet. Nem hiába választották a pályázatuk címéül azt, hogy az “Ápolás a hivatásuk”.

 

Kiemelt fotó: Az indulás előtti utolsó “vizit” a Kanizsai gyakorló szaktantermében. Az ápolók: Budaházi Lilla, Janitor Szilvia, Kukurta Mónika, Sándor Enikő és Bakos Zoltán. (Fotó: Salgótarjáni Szakképzési Centrum)