Nem zár be a Lakber, jön a Deichmann és várhatóan a Pepco is

A közösségi oldalakon és a salgótarjáni szóbeszédben is gyakori téma mostanság a különböző üzlet- és áruházláncok salgótarjáni megjelenése (vagy éppen eltűnése). A 3100.hu megkereste a legtöbbször emlegetett üzletláncokat, hogy a színskála minden színében pompázó pletykák helyét a hivatalos információk vehessék át. Ezen törekvésünkben többnyire sikerrel jártunk, az egykori BRG területére várt bevásárlóközponttal kapcsolatban azonban továbbra sem tudtunk érdeli információkhoz jutni. Annyi viszont kiderült, hogy itt március közepén, második felében remélhető tájékoztatás a terület további sorsáról.

 

Deichmann

A Deichmann Cipőkereskedelmi Kft.-nél érdeklődésünkre egyértelműen megerősítették a salgótarjáni üzletnyitást. Az üzletlánc a piac melletti üzletházban lesz megtalálható, közel 500 négyzetméteren várják majd a vásárlóikat. A cég szeretné a lehető leghamarabb megnyitni salgótarjáni üzletét, terveik szerint – elsősorban az átalakítási munkák előrehaladásától függően – ez valamikor április második felében várható.

 

Pepco

A Pepco magyarországi központja érdeklődésünkre kiemelte, hogy folyamatosan dolgoznak üzletláncuk bővítésén és remélik, hogy hamarosan ünnepélyesen megnyithatják üzletüket Salgótarjánban is. Hozzátették azt is, hogy a soron következő üzletnyitások dátumáról a cég honlapján található tájékoztatás – itt cikkünk megjelenésének időpontjában egy csütörtöki, százhalombattai esemény szerepel.

A Pepco kérdéskörével kapcsolatban meg kell jegyeznünk a pozitív kicsengésű válasz mellett azt a nem elhanyagolható tényt is, hogy a különböző internetes oldalakon a cégnek jelenleg is elérhető salgótarjáni munkavégzési hellyel megjelölt álláshirdetése.

 

ALDI

Az ALDI azt jelezte: céljuk, hogy Magyarországon minél több vásárló számára tegyék elérhetővé kiváló minőségű sajátmárkás kínálatukat és jelenleg is tervezik, hogy tovább erősítik üzletláncunk jelenlétét, folyamatosan keresnek fejlesztésre alkalmas ingatlanokat. Az ALDI aktuálisan azonban nem vásárolt és nem is bérelt ingatlant Salgótarjánban. A városi szóbeszéd az üzletlánc salgótarjáni megjelenésének alapját egy – a hatvani üzletükben végzett – igényfelmérésben jelölte meg, azonban a cég jelezte: ilyen céllal igényfelmérést nem végeztek a hatvani üzletben.

 

Jysk, New Yorker

A városi szóbeszédben a Jysk bővítése is megjelent, azonban a birtokunkban lévő információ szerint a Zemlinszky úti üzlet mellett szorosan egy könnyűszerkezetes csarnok épül későbbi eladás vagy bérbe adás céljára, függetlenül a lakberendezési cégtől.

A New Yorker magyarországi képviselete hivatalos választ nem adott üzletnyitással kapcsolatos megkeresésünkre, a birtokunkban lévő piaci információk szerint a cég jelenleg nem tervezi salgótarjáni üzlet nyitását.

 

Lakberendezési Áruház

Mihály Zoltán, a Nógrádker Zrt. igazgatója megkeresésünkre jelezte: a közösségi hálón és egyéb “kattintásvadász” oldalakon megjelentek álhírek, a cég jelenleg nem tervezi a salgótarjáni Lakberendezési Áruház bezárását, az információ hamis.

Az igazgató – elejét véve a további találgatásoknak – azt is jelezte, hogy a közeljövőben a szokásos éves vagyonmegállapító leltár idejére, egy napra zárva tart majd az áruház.

Mihály Zoltán részletes válaszában kitért arra is, hogy a Nógrádker Zrt. folyamatosan keresi a Lakberendezési Áruház eredményesebb működtetésének lehetőségeit. Hozzátette: Salgótarján lakosságszámának fogyása állandósult és különösen a fiatalok elköltözése csökkenti a bútorok iránti keresletet; továbbá a szakmunkás minimálbér előző évi 25 százalékos, majd idei további 12 százalékos emelése; valamint Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata részéről az addig is magas építményadó 2016 évtől történt további 50 százalékos emelése jelentősen megnövelte működési költségeiket.

 

Egykori CBA üzletek

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. csődje után üresen maradt salgótarjáni üzlethelyiségek kérdéskörével korábban már többször foglalkoztunk. Legutóbb akkor, amikor kiderült: az Unió Coop Zrt. üzemeltetésében nyílik újra az egykori Fáy András körúti élelmiszerüzlet. Ennek az üzlethelyiségnek az ügye azért tudott a többitől rövidebb úton rendeződni, mert az ingatlan nem a cég tulajdona, azt a Salgó Vagyon Kft.-n keresztül az önkormányzattól bérelte korábban a Palóc Nagykereskedelmi Kft.

A Salgó Vagyon Kft. igazgatójával, Méhes Andrással készített interjúnkból kiderült: a további városi üzlethelyiségekre lényegében nincs hatása az önkormányzatnak, mivel azok a felszámolás alatt álló cég tulajdonában állnak. A felszámoló azt már korábban bejelentette, hogy csomagban próbálják meg értékesíteni a boltokat annak érdekében, hogy a kisebb forgalmú üzletek is vevőre találjanak.

 

STOP SHOP és/vagy Lidl

A Salgótarján Ma önkormányzati havilapban korábban megjelentek szerint az egykori BRG területének jelenlegi tulajdonosa elvégezte a telek közművesítését (mely beruházásról ősszel mi is beszámoltunk) és elkészült a területet feltáró útszakasz megépítésével is. Az itt megjelentek szerint 2018. március 15-ig eldől, hogy a közútnak számító szakasz megkapja-e a használati engedélyt. Ha ez megtörténik, akkor a jelenlegi tulajdonos – az előrehaladott tárgyalások szerint – már márciusban egy kereskedelmi egységnek értékesíti a területet – írta az önkormányzati havilap. Az utolsó mondat kétféleképpen is értelmezhető, de mint azt feljebb jeleztük, bővebb információval nem rendelkezünk (és megkereséseinkre sem kaptunk részletes tájékoztatást az érintett cégektől), így innentől lehetséges forgatókönyveket vázolunk az eddig birtokunkba került információk alapján.

A “kereskedelmi egységnek értékesítés” természetesen jelentheti egy részről azt, hogy elkezdik építeni a STOP SHOP bevásárlóparkot. A közműkiépítésnek és a feltáró útszakasz kiépítésének beruházója az a STOP.SHOP STARJÁN Kft. volt, melynek a nyilvánosan elérhető céginformációk szerint a Immofinanz Services Hungary Kft., azaz a STOP SHOP hálózatot működtető magyarországi cég a tulajdonosa. Multinacionális vállalatoknál általánosan elfogadott és bevett gyakorlat, hogy az ilyen beruházások előkészítésére “külön céget” alapítanak. Ebben az esetben lényegében a magyarországi anyacég viheti tovább a beruházást az “értékesítést” követően.

Más részről a “kereskedelmi egységnek értékesítés” jelentheti azt is, hogy egy Lidl üzlet épül majd fel a területen. A Kisterenyén már évek óta üzletet működtető hálózat logója tavaly nyáron jelent meg egy, a volt BRG területén megvalósult beruházás előkészítéséhez kapcsolódó közgyűlési előterjesztés mellékletét képező tervrajzon. Ezen a tervrajzon a területet immáron észak-déli irányban kettészelő útszakasz Tarján-patak felőli oldalán egy Lidl logóval jelölt épület, középen parkolók, míg a terület Csokonai út felőli részén egy üzletsort magába foglaló épület látható.

Úgy a STOP SHOP, mint a Lidl esetében is szinte biztosan csak akkor várható érdemi bejelentés, ha az adott beruházás útjában már semmilyen akadály nem áll – megkeresésünkre adott szűkszavú válaszaik is erre utaltak.

Erre nem mellesleg érintőlegesen még Fekete Zsolt is kitért január végi évértékelő beszédében. A város polgármestere a Family Center “ügyével” kapcsolatban fogalmazta meg, hogy “van érdeklődés különböző üzletláncoktól és mi is keressük a kapcsolatot jobb nevű boltokkal, vannak tervek, amik talán enyhítik egy ilyen bevásárlóközpont hiányát, azonban tanulva a Family Center elhamarkodott bejelentéséből, ezekről csak akkor fogunk beszélni, ha megkezdődnek az építkezések”.

 

Fotók: A közművesítés és a feltáró úthálózat kiépítése megtörtént az egykori BRG területén a STOP.SHOP STARJÁN Kft. beruházásában