Nem változtat a patrióták által kifogásolt közterület-elnevezéseken Salgótarján önkormányzata

3100.hu Fotó: A Lőwy Sándor út a salgótarjáni Vásártéren

Erről a város közgyűlése döntött legutóbbi ülésén. A testületnek azért kellett tárgyalnia a kérdést, mert a Magyar Patrióták Közössége a Nógrád Megyei Kormányhivatalhoz fordult azon álláspontjukkal, miszerint önkényuralmi rendszerre utaló közterület-elnevezések találhatóak Salgótarjánban.

A Lőwy Sándor út (Vásártér), a Madzsar József utca (Beszterce), a Szabó Ervin út (Zagyvapálfalva), a Tanács út (Vásártér), a Zalka Máté út (Salgói kapu), a Frankel Leó út (Baglyasalja) és a Május 1. út elnevezéseket kifogásolták. A kormányhivatal továbbította a városnak a közérdekű bejelentést, a megyeszékhely önkormányzata pedig a Magyar Tudományos Akadémia 244 oldalas állásfoglalása alapján nem változtatott az utcaneveken.

3100.hu Fotó: A Lőwy Sándor út elnevezéssel kapcsolatos nemtetszést valaki már helyben is kinyilvánította
3100.hu Fotó: A Lőwy Sándor út elnevezéssel kapcsolatos nemtetszést valaki már helyben is kinyilvánította

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében a közterületek és az önkormányzati tulajdonú intézmények elnevezése helyi közfeladat. Kikötés, hogy közterület vagy közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett. Nem adható továbbá névnek olyan kifejezés vagy olyan szervezet neve, amely a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Ha valahol a helyi önkormányzat döntése során kétség merül fel a használandó név megfelelőségével kapcsolatban, a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása hivatott dönteni.

Az legutóbbi közgyűlésen egyhangúlag elfogadott előterjesztésben kiemelték, hogy a Zalka Máté utat Zalka útra módosította, míg a Tanács utat változatlanul hagyta 2015-ben az önkormányzat. A további öt esetben az MTA nem foglal állást az adott személyek neveit viselő közterületek nevének megváltoztatásáról, vagy nem is ismertetik az adott személy tevékenységét, így a közterületi nevek megváltoztatása nem indokolt az önkormányzat szerint.

      

3100.hu Fotó: A Lőwy Sándor út a salgótarjáni Vásártéren