Nem tudni, hogy a nógrádi határon is lesznek-e ellenőrzések

3100.hu Fotó: Somoskőújfalu határátkelőhelye

Ideiglenes jelleggel határellenőrzéseket vezetett be Szlovákia a magyar és osztrák határon lévő átkelőhelyein – közölte a szlovák belügyi tárca sajtóosztálya a múlt héten az MTI-vel.

Az ellenőrzések a szlovák-magyar és szlovák-osztrák határátkelőkön szúrópróbaszerűek lesznek, az intézkedés ideiglenes, ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani – pontosította a közlést az MTI érdeklődésére Ivan Netík, a szlovák belügyi tárca sajtóosztályának vezetője. Hozzátette: a szúrópróbaszerű határellenőrzések bevezetése mellett a zöldhatár bizonyos szakaszainak ellenőrzését is megerősítik.

A múlt héten aztán a Magyarországot Szlovákiával összekötő esztergomi és komáromi hidak szlovákiai oldalán nagyméretű vasszerkezeteket is elhelyeztek. Mindkét híd szlovák hídfőjénél kamion magasságú, talpas fémszerkezetek láthatók, amelyek elemenként összekapcsolhatók. Az MTI úgy tudja, a szerkezeteket nem helyi rendőri erők, hanem a szlovák belügymisztérium egységei telepítették. Helybéliek azt feltételezik, hogy a vasszerkezetekkel lezárhatóak a hidak, ezt azonban szlovák hatóságok nem erősítették meg.

Az ellenőrzésekről és a szigorításról mi is érdeklődtünk a szlovák belügyi tárcánál, jellemzően azzal kapcsolatban, hogy a nógrádi közúti átkelőhelyeken illetve zöldhatáron is fokozott-e a készültségük, továbbá hogy az itteni határátkelőhelyekre is kiterjed-e majd az ellenőrzés, vagy csak a nyugati szakaszokra. Kérdésünkre Petar Lazarov, a szlovák Belügyminisztérium szóvivője közölte: a hatályos törvények alapján Szlovákiában a rendőrség látja el az ország határainak ellenőrzését, így az ehhez kapcsolódó szükséges biztonsági intézkedéseket megalapozó elemzéseket és monitorozást is a rendőrség végzi. A rendőrség a rá vonatkozó törvény keretein belül hajthat és hajt végre ellenőrzéseket napi szinten, de ebben a helyzetben biztonsági okokra hivatkozva nem áll módjukban ettől több információt adni arról, hogy mely határpontok, illetve mely zöldhatár szakaszokat érinti majd a fokozott jelenlét.