Nem lesz férfi hajléktalanszálló a Hősök úton

Salgótarján vezetése a helyi lakosság tiltakozása, illetve a vártnál nagyobb költségek miatt úgy döntött, hogy nem kerül át a Hősök útra a férfi hajléktalanszálló az Acélgyári útról. Valahová azonban az Acélgyári útról is át kell helyezni.

Miután a közösségi oldalakon a városrész lakói már korábban is markáns véleményt nyilvánítottak a tervezett beruházásról, a tiltakozás a tavaly szeptemberben a témában tartott lakossági fórumon csúcsosodott ki. Itt elhangzott, hogy a Hősök úton már található egy népjóléti konyha, egy tavasztól őszig nyitva tartó éjjeli menedékhely, illetve a húsz férőhelyes női átmenti hajléktalanszálló, valamint egy nappali melegedő is a településrészen üzemel. Ezek mellé került volna ide a 40 fő befogadására alkalmas férfi átmeneti szálló is – szakmai és működtetési, költséghatékonysági szempontokból optimálisan. Az igen jelentős érdeklődés mellett egy évvel ezelőtt megtartott, többször éles véleményeket megfogalmazó lakossági fórumon azonban sem a városvezetés, sem a szakemberek nem tudták meggyőzni arról a városrész lakosságát, hogy a beruházás eredményeképpen ide telepítendő szociális ellátási tevékenység nem fog – további – problémákat generálni.

A beruházásra még 2017 végén nyert el 100 millió forint támogatást Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása. A férfi átmeneti szálló kialakításán túl a projekt részeként kialakítanak majd 2 darab 1 fős „kiléptető lakást” is az egyik Garzonházban, melyeknek legfőbb célja az lesz, hogy a lakóknak olyan élethelyzetet teremtsenek, ami lehetővé teszi számukra a minél előbbi önállósodást.

A Városunk Ma önkormányzati havilapban most megjelentek szerint “a városlakóktól érkező visszajelzések, illetve a vártnál jóval nagyobb költségek miatt” állt el a Hősök úti beruházástól a városvezetés. Az előbbihez a lakossági fórum vélemény-nyilvánításánál nagyobb nyomaték nem szükséges. Az utóbbi indoklást a Közbeszerzési Értesítőben megjelentek is alátámasztják: a Hősök úti beruházás elvégzésére kiírt közbeszerzési eljárás ugyanis eredménytelen volt, mivel arra nem nyújtottak be legalább kettő ajánlatot.

A hajléktalanszálló működtetése kötelező városi feladat, így egyelőre a továbbiakban is az Acélgyári úti intézmény fenntartásával tesz ennek eleget az önkormányzat. Azonban ez a helyszín sem optimális, a régi épület már nem felel meg egyes jogszabályi előírásoknak, így a következő években mindenképpen keresni kell majd egy megfelelő, új helyet a hajléktalanszállónak – olvasható az önkormányzati lapban.

 

3100.hu Fotó: Nappali Melegedő a Hősök úton, amelynek szomszédságába épült volna a férfi hajléktalanszálló