Nem jogerősen két és fél év fogházbüntetésre ítélték a halálos balesetet okozó sofőrt

(Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)

A Balassagyarmati Járási Ügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 51 éves Nógrád megyei – korábbi információk szerint pásztói – nővel szemben, aki az előzési tilalmat megszegve okozott balesetet, melyben a vétlen sofőr életét vesztette.

Az ügyészség közleményéből kiderül: a vádlott tavaly október 4-én délután kifogástalan látási viszonyok mellett közlekedett autójával Salgótarján irányából Hatvan felé. A 21-es számú főúton folyó útépítési munkák miatt ekkor a kétirányú forgalom egy oldalon, terelővonallal elválasztva zajlott.

Az út mentén az előzési tilalomra, az óránkénti 60 kilométeres sebességkorlátozásra és az úton folyó munkákra figyelmeztető jelzőtáblák voltak kihelyezve.

A vádlott a jelzőtábla tilalma ellenére az előtte a megengedett sebességgel haladó tehergépkocsi (és a hozzá kapcsolt munkagép) előzésébe kezdett a Pásztó és Szurdokpüspöki közötti szakaszon. A nő az előzés során a szemközti forgalmi sávba áttérve közel 90 km/h sebességre gyorsított. Közben azonban vele szemben egy személygépkocsi érkezett, melynek vezetője a vádlott járművét észlelve az útpadka és a szalagkorlát közé kormányozta autóját.

A nő azonban a szemből érkező, kitérni szándékozó jármű észlelése ellenére sem fékezett, tovább folytatta a közel 12 méter hosszú járműszerelvény előzését, és autója bal elejével összeütközött a szemből érkező személygépkocsival.

A sértett autója az ütközés következtében megpördült és a szalagkorlátnak csapódott. Bár a baleset után a helyszínre mentőhelikopter is érkezett, azonban a vétlen sofőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét már nem tudták megmenteni.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen az ügyész az új büntetőeljárási szabályok által lehetővé tett, a büntetés mértékére vonatkozó indítványt terjesztett elő arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmény elkövetését. Ez megtörtént, a nő a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett.

A bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében, és ezért őt – az ügyészi indítvánnyal egyezően – 2 év 6 hónap fogházbüntetésre, 3 év közügyektől eltiltásra és 5 év közúti járművezetéstől eltiltás ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

 

(Kiemelt archív fotó forrása: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)