Nem jó ötlet a medvével “szelfizni”!

Elsőre humorosan hangozhat, de véleményünk szerint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erről az oldalról is jól megfogta a lényeget. Tegyük fel magunknak a kérdést: van-e olyan ismerősünk, akiről eltudjuk elképzelni, hogy medvével való találkozás esetén megpróbálkozna egy olyan felvétel elkészítésével, amelyen a háttérben az állat látható? Nekünk biztosan van…

A közelmúltban a Szlovák Köztársaság területéről kis számban, de egyre gyakrabban érkező barna medvék hazánkban is megtalálták az élőhelyeiket. Az elmúlt évben Heves és Nógrád megye északi részén az észlelési adatok arra engednek következtetni, hogy a medve folyamatosan jelen van, így az Ön lakhelyének közelében is megjelenhet! – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közleményében.

A napokban azokon a településeken, ahol számítani lehet a medvék felbukkanására, tájékoztató anyagokat, plakátokat helyez ki a természetvédelem. A tavalyi észlelések nyomán nem meglepőek a helyszínek sem, ezek információink szerint: Ivád, Pétervására, Erdőkövesd, Istenmezeje, Zabar, Szilaspogony és Cered, valamint az utóbbiak által keletről határolt erdőség túloldalán Bárna és Mátraszele települések, továbbá a Dobroda-völgyének településein Karancsaljától Litkéig. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ezen településekre biztosan eljuttatja a tájékoztatókat, melyeket az önkormányzatok segítségével a frekventált közterületeken helyeznek majd el.

A tájékoztatásban szó esik a barna medve általános viselkedéséről és életmódjáról. A viselkedési szabályokra célcsoportonként hívják fel a figyelmet. Az erdőjáróknak szóló tudnivalókból kiderül, hogy egy esetleges találkozás esetén ne akarjunk elfutni, mert az állat gyorsabb nálunk. Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről. Nincsenek előnyben a két keréken közlekedők sem; az erdei kerékpározás növeli a meglepetésszerű találkozás veszélyét!

A lakossági tanácsok között lényeges, hogy a ház falain kívüli ételmaradékokat is tartalmazó hulladékgyűjtőket ajánlatos felszámolni. A háziállatokat zárjuk be (éjszakára mindenféleképpen), de a kóbor állatok is vonzhatják a medvéket.

A gazdálkodóknak szóló tanácsok között a villanypásztor használatát és vadriasztó módszerek kiépítését javasolják. A háziállatokhoz hasonlóan a haszonállatokat is ajánlatos zárt helyen éjszakáztatni. Megnyugtató lehet azonban, hogy a medve látogatására ott lehet számítani, ahol a gazdálkodási egység és az erdő határa közel esik egymáshoz. A külföldi tapasztalatok alapján ugyanis az erdőhatártól 500 méterrel távolabb a károkozás lehetősége elenyésző.

A Bükki Nemzeti Park honlapján közzétett tájékoztató ide kattintva olvasható teljes terjedelmében.

 

3100.hu Fotó: Tájékoztató egy Karancsalja és Karancslapujtő határának közelében található buszmegállóban