Nem indít polgármester-jelöltet az MKP Füleken

Annak érdekében döntöttek így, hogy ne osszák meg a magyar szavazatokat és a városnak mindenképpen magyar polgármestere legyen a jövőben is.

A párt a 15 képviselői helyre maximum 12 jelöltet állít. Erdős Vince, az MKP füleki alapszervezetének elnöke a ma7.sk portálnak elmondta: azért nem állítanak teljes listát, hogy lehetőséget adjanak a függetleneknek és a más párt színeiben indulóknak is. “Az a cél, hogy minél több magyar képviselője legyen a városnak” – tette hozzá.

A városi képviselő-testületben eddig csupán négy MKP-s képviselő foglalt helyet: Szvorák Zsuzsanna, Tankina Tóth Tímea, Kerekes László és Mák Dávid. Ők idén is vállalják a megméretést. Már biztosan további képviselő-jelöltjei lesznek az MKP-nak Baucsek Csaba, Erdős Vince, Fekete Gábor, Poroszlai Tibor, Rubint Róbert és Zupko Mátyás telepítő technikus, a lista a jövő hét elején még kiegészülhet további két fővel.

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke 2018. november 10-re (szombatra) tűzte ki a helyi önkormányzati választásokat. A ma7.sk értesülései szerint jelenleg úgy tűnik, hogy egyedül Agócs Attila (Most-Híd) jelenlegi városvezető indul majd polgármesteri székért, a jelöltek névsora azonban csak szeptember 12-én válik hivatalossá.

A legutóbbi választás

A 2014-es szlovákiai önkormányzati választásokon a fülekiek markánsan elutasították a korábbi városvezető Jaromír Kaličiak (SMER-SD, KDH, SNS) személyét. A leköszönt polgármester 848 voksot szerzett meg, miközben Szvorák Zsuzsannára (SMK-MKP) 1144 szavazat érkezett, Agócs Attila (függetlenként, a Most-Híd támogatásával) pedig 1273 vokssal lett városvezető. Jaromír Kaličiak négy évvel korábban a 2014-ben újonnan megválasztott polgármester apját, Agócs Józsefet váltotta a polgármesteri poszton, aki 9 év alpolgármesterséget követően 2003-tól vezette a várost. Füleken a legutóbbi helyhatósági választáson 8199 szavazásra jogosult közül 3864-en mentek el szavazni, a választási részvétel így 47 százalék felett volt, ami a korábbi évekhez képest magasabb voksolási hajlandóságot jelentett.

Füleken a 2014-es statisztikai adatok szerint a lakosság 53,8 százaléka magyarnak, 28,1 százalék szlováknak, 3,7 százalék romának, fél százalék más nemzetiségűnek vallotta magát, míg a városlakók 14,3 százaléka nem nyilatkozott erről.

 

ma7.sk nyomán / Kiemelt fotó: Fülek (Forrás: Mesto Fiľakovo / Fülek Város | Facebook)