Nem enyhül az aszály Nógrádban (sem)

Bár az elmúlt héten hosszú idő után már érkezett csapadék a földekre, ennek mennyisége azonban csak kis területen érte el a kívánatos szintet. Az ország nagyobb része továbbra is várja az esőt, az őszi és a tavaszi vetések számára a lehullott 5-10 milliméter csak tűzoltásra volt elég – írja friss agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elmúlt tíz napos csapadékösszeg nagy eltéréseket mutat: míg Zalában és a Szamosközben 30 milliméter is lehullott, addig a Dunántúl északi részén, továbbá Nógrádban és Hevesben szinte semmi nem esett. Az aszály csak nagyon lassan enyhülhet: a folytatásban kedden és szerdán még várható kevés csapadék, azonban újabb eső majd csak a jövő hét elején érkezhet.

Nógrádban is alig esett a múlt héten, illetve lényegében egész áprilisban. Egy hónap alatt kevesebb mint 10 milliméter csapadék hullott a megyei földekre, ez a sokéves áprilisi átlagtól 30-40 milliméterrel kevesebb.

Az őszi vetések ilyenkor, április-május hónapokban igénylik a legtöbb csapadékot, a tartós csapadékhiány igen kedvezőtlenül hat a fejlődésükre és a termésre. A kapás növények közül a napraforgó, a kukorica és a burgonya is a legtöbb helyen már a földben van. A magágyak azonban sokfelé még mindig rendkívül szárazak, a keléshez, a fejlődéshez nedvességre lenne szükség. A mélyebbre lenyúló gyökérzettel rendelkező őszi vetések még találnak nedvességet a középső és mélyebb talajrétegekben, de sokfelé az is csökkent a múlt héten.

Nógrád megyében a talajnedvesség 20 centiméteren már elenyésző, 25 százalék alatti; de már fél méteren is csak 50 százalékos.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Fotó: MTI/Mohai Balázs)