Nem engedi feltételes szabadságra az olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottját a Balassagyarmati Törvényszék

A Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem bocsátotta feltételes szabadságra a 2006-os olaszliszkai gyilkosság harmadrendű vádlottját. A nem jogerős döntés múlt héten csütörtökön született meg – közölte a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője a 3100.hu-val.

Dr. Lajkó Péter felidézte: 2006. október 15-én a nagy port kavart büntetőügy sértettje személygépkocsijával Szegilong irányából haladt Olaszliszkára, a járműben 14 és 5 éves lányaival. Olaszliszkán a sértett majdnem elsodort egy autója felé szaladó kislányt, aki az út melletti árokba esett. Hogy a kislány pontosan hogyan esett az árokba, az az eljárás során ismeretlenül maradt, azt azonban megállapította a bíróság, hogy a sértett gépkocsija nem okozott sérüléseket neki.

A férfi a történteket észlelve megállt, azonban autójából kiszállni már nem tudott, mert az első- és harmadrendű vádlottak, majd igen rövid idő alatt a másodrendű vádlott is odaszaladt a sértett személygépkocsijának elejéhez és együttes erővel a férfit a felső testén és a karjain megragadva kirángatták a gépkocsiból. A vádlottak – rövid idő alatt kiegészülve a további négy vádlottal – legalább 5 -10 percen át, rendkívül brutális módon, emberi mivoltukból kivetkőzve, két kislánya szeme láttára halálra verték a férfit.

A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án a harmadrendű vádlottat másodfokon jogerősen 15 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elítélt feltételes szabadságra bocsátása a büntetése négyötöd részének kitöltésére tekintettel 2018. október 20-án lett volna esedékes.

Az elítélt a büntetés végrehajtása során kifogástalan magatartást tanúsított, azonban a Balassagyarmati Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája úgy ítélte meg a feltételes szabadságra bocsátás tárgyában tartott bírósági meghallgatáson, hogy a magyar kriminalisztika egyik legbrutálisabban elkövetett és egyik legnagyobb társadalmi felháborodását kiváltó ügyében a büntetési célok továbbra is csak úgy érhetők el, ha az elítélt nem kerül szabadlábra, hanem tovább tölti szabadságvesztés büntetését.

Ebben a körben a büntetés-végrehajtási bíró a társadalom további védelmét fontosabb érdeknek találta, mint az elítélt szabadlábon történő reintegrációját. Az elítélt szabadulásra történő felkészítése így továbbra is a büntetés-végrehajtási intézet falai között folytatódik. A döntés nem emelkedett jogerőre – közölte a Balassagyarmati Törvényszék sajtószóvivője.

 

Kiemelt archív fotó: Az áldozatot szimbolizáló bábu mellett állnak a vádlottak és börtönőrök Olaszliszkán, a per helyszíni tárgyalásán (MTI Fotó: Vajda János)