Nem emelkedik az építményadó jövőre Salgótarjánban

Nem lép hatályba a telekadóról szóló rendelet, továbbá az idegenforgalmi adó mellett az építményadó sem emelkedik 2021-ben Salgótarjánban. Az önkormányzat napokban meghozott rendelkezései összhangban vannak a kormány által meghatározottakkal, miszerint a helyi adóterhek és díjak nem emelkedhetnek jövőre.

Az önkormányzat még novemberben módosította – pontosabban alkotta újra – építményadóról szóló rendeletét, megfelelve a kormányhivatal törvényességi felhívásának is. A rendelet ugyanakkor azt eredményezte, hogy a vállalkozással is érintett salgótarjáni ingatlantulajdonosok számára emelkedett volna az építményadó 2021-ben, erről alábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Emelkedik az építményadó az üzleti célt is szolgáló salgótarjáni magáningatlanok után

Új építményadóról szóló rendelet alkotott meg Salgótarján önkormányzata. Erre egyrészről azért volt szükség, mert az 1993-ban megjelent alaprendelet az évek során bekövetkezett törvényi változásokkal párhuzamosan mostanra már annyiszor módosult, hogy szerkezete átláthatatlanná vált. Markánsabb szerepet játszott ugyanakkor az, hogy a kormányhivatal törvényességi felhívással kereste meg az önkormányzatot, mert a 2017 elején életbe lépett, módosított rendelet egyik eleme nem felelt meg a törvényi környezetnek.

A kormány adóemelési stopját követően az önkormányzat most úgy módosította a rendeletet, hogy az továbbra is figyelemmel van arra, hogy egy adott házban vagy lakásban van-e bármilyen vállalkozásnak székhelye, telephelye vagy üzlete. Az ezen magánszemély adózók által fizetendő építményadó viszont ugyanannyi marad, mint az idei évben volt.

Ezt úgy oldották meg, hogy ha valakinek alapesetben nem az ingatlana teljes alapterülete után kalkulálják az adót, mert ettől magasabb a befizetendő összeg a vállalkozással érintett lakrész után, akkor a további négyzetmétereket nulla forintos adó terheli.

A törvényességi feltételeknek a korábbi rendelet azért nem felelt meg, mert nem vette figyelembe a “fennmaradó” lakrészt. A novemberben megalkotott adórendelet már figyelembe vette a vállalkozással érintetten felüli lakrészt, meghatározva a négyzetméterenként fizetendő díjat is. Ez viszont így már a későbbiekben életbe léptetett adóemelési stopnak nem felet meg. Az ellentétet úgy oldották fel, hogy a “fennmaradó” lakrészeket is figyelembe veszi a rendelet, de az adóteher a mostani módosítással nulla forintban lett meghatározva az ilyen esetekre.

Mivel a rendelkezés így nem jelenti majd egyetlen adózó számára sem a befizetendő összeg emelkedését, így nem szükséges kivárni a 30 napos életbe lépési határidőt sem. A december közepén jóváhagyott rendelet január elsejétől hatályos.

 

3100.hu Fotó: Lakások a salgótarjáni Vásártéren