Nem “beteg”, csak kíváncsi lehetett a salgótarjáni pizzériába betérő vaddisznó

Nagyot futottak a magyar internetes oldalakon csütörtökön a salgótarjáni, Alkotmány úti pizzériába betérő fiatal vaddisznóról készült fotók, illetve a “látogatásról” feltöltött videó is. A 3100.hu által megkérdezett szakemberek azt mondják, hogy az állat vizsgálata nélkül természetesen száz százalékos biztonsággal nem jelenthető ez ki, de mégis nagy magabiztossággal adtak azon véleményüknek hangot, hogy a történést nem az állat “veszettsége” idézte elő.

A felvételeken az látszik, hogy a fiatal vaddisznó csütörtökön fényes nappal grasszál egy kicsit a salgótarjáni Alkotmány úton, majd betér az ottani pizzériába. Szétnéz a vendégtérben, ismerkedik a beltéri lépcsővel és bejárja a pult mögötti területet is. A személyzet végül a Karancs Speciális Mentőszolgálattól kért segítséget, akik befogták az állatok, majd egy közeli erdőrészben szabadon engedték.

 

A 3100.hu által megkérdezett vadászok, állategészségügyi szakemberek egyöntetűen arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a példány nem “veszett vagy bolondult meg” valamilyen kórság következtében. Kiemelték: a vaddisznó alapjában véve egy intelligens, a körülményekhez viszonylag könnyen alkalmazkodó állat, ráadásul vélhetően egy olyan konda sokadik generációjának tagja lehet, melynek szűkebb élőhelye az Alkotmány úthoz közeli erdő a Szent Imre-hegyen. Az itt lakók is látják és tapasztalják, hogy a vaddisznók – hozzászokva jelenlétünkhöz – jól viselik az ember közelségét.

A hosszú évek alatt a vaddisznók azt is megtanulták, hogy nem igazán van félnivalójuk a “kétlábúaktól”, sőt…

A kóbor állatoknak kihelyezett ételt előszeretettel fogyasztják a Kálváriához vezető lépcső közelében (is), emellett a kukák környékén is találnak táplálékot. Az ezen erdőrészben élő vaddisznók ráadásul a “puskás emberek” létezéséről sem nagyon tudnak, a lakott terület közelsége miatt ugyanis a Kálvária környékén tiltott a vadászat. Mindezek összessége alapján az állatok “szocializálódnak”, természetesnek veszik az ember közelségét, tudják, hogy nincs félnivalójuk, ráadásul a fiatal példányokban még erős a kíváncsiság is az íncsiklandó illatok eredete után. Ezek alapján bár az eset nem mindennapos és valóban érdekes, de a háttérbeli összefüggések alapján mégsem annyira meglepő, mint az elsőre látszik.

A fiatal vaddisznók viselkedésére hozott példák között hangzott el, hogy egyáltalán nem egyedi eset az, hogy az erdőben a vadra váró vadászhoz odakocog egy ifjabb példány. Megszagolja az embert, aztán továbbáll. Ez a viselkedés mindaddig előfordulhat, míg az állat nem tapasztalja meg milyen egy vaddisznóhajtás elől menekülni – azt túlélve már máshogyan viszonyul az ember jelenlétéhez. A lakott terület közelsége okán azonban vélhetően nemhogy a pizzériába betérő példánynak, de jó eséllyel a már “nagyszüleinek” sem volt ilyen élményben része…

 

(Kiemelt fotó forrása és további képek: Karancs Speciális Mentőszolgálat Ksm-Usar | Facebook)