Nehezen indul újra a vájárképzés Bátonyterenyén is

   

A remélt létszám töredéke végez csak jövőre vájárként Magyarországon. A bányászati oktatás két évvel ezelőtti újraindítása, amely mellett országos politikusok is többször kiálltak, a három képzőhely közül kettőben az indulás után összeomlott, az összképet a harmadik iskola eredményei javítják – írja a hirado.hu.

 

A bátonyterenyei Fáy András Szakképző Iskola tagintézmény vezetője, Dániel László elmondta, két éve még nagy toborzó kampányt követően összejött 22 fiatal az első vájárosztályba, az utána következő tanévekben azonban alig akadt jelentkező, tavaly ketten, idén egyetlen diák érdeklődött, de ők sem iratkoztak be. Az első, és a Nógrád megyei településen is egyetlen vájárosztály létszáma közben négy főre esett vissza, a többiek úgy döntöttek, mégsem akarnak bányászok lenni. Bármilyen más szakmára könnyebb elcsábítani a gyerekeket, mint a vájárfoglalkozásra – tette hozzá.

Jobb a helyzet a Heves megyei Lőrinciben, ahol a vájárok, illetve idéntől már a bányaművelők oktatása a terveknek megfelelően halad – 2014 óta évfolyamonként körülbelül egy tucat fiatal tanulja a bányászkodást. A hirado.hu információi szerint ennek fő oka, hogy a közeli, visontai telephelyű és saját külszíni bányákat működtető Mátrai Erőmű Zrt-nél már régóta igény van a képzett bányászokra. A vájároktatás újraindítása előtt csak házon belül tudták megoldani a szükséges munkaerő kiképzését, ezért most biztos munkahelyet kínálnak a szakmát választóknak.

A komlói szakiskola igazgatója, Kovács Károly Balázs szerint a végzett vájárok náluk is munkához tudnak jutni, az öt végzősük külszíni fejtéseken, útépítéseken helyezkedhet el, de Ausztriából is kaptak ajánlatot, ahol egy ideje már nem képeznek vájárokat. Igény tehát lenne a bányászati szakemberekre, még úgy is, hogy nem nyílnak újra a mélyművelésű helyek – bár a szakma valódi újraéledésének ez lenne az útja – tette hozzá.

 

Kiemelt fotónk illusztráció!