Negyvenöt évvel ezelőtt adták át a salgótarjáni sportcsarnokot

Legyen otthona a sportnak és a sportolóknak – ezzel a címmel számolt be annak idején a Nógrád napilap arról, hogy 1976. március 13-án ünnepélyesen átadták rendeltetésének a megye első sportcsarnokát Salgótarjánban. A 45 évvel ezelőtti átadót több mint ezer városlakó követte a lelátón.

A beruházás harminchárom millió forint volt annak idején, a pénzt a Nógrád megyei Tanács, a Salgótarjáni városi Tanács és az Országos Testnevelési és Sporthivatal együttesen biztosította. Eredeti formájában bő három évtizedet működött, felújítását és átalakítását követően 2008. augusztus 30-tól fogadja a sportolókat és a nézőket abban a formájában, ahogyan ma ismerjük. A félmilliárd forintos beruházással közel 1400 fősre bővítették az immáron kétoldali lelátót, az immáron 45×24 méteres küzdőteret pedig nemzetközi sportesemények lebonyolítására is alkalmassá tették. A főbejáratnál az Olimpiai Emlékfal fogadja a látogatókat az előtérben, amely Nógrád megye ötkarikás játékokat megjárt sportolói előtt tiszteleg.

A salgótarjáni sportcsarnok 45 éves fennállása alatt megszámlálhatatlan szép pillanatnak, rangos sporteseménynek adott otthont. Nehéz ebből szemezgetni, mi egy 1998-as eseményt ragadtunk ki a létesítmény történetéből. Ekkor a magyar férfi kosárlabda válogatott hatalmas bravúrral legyőzte az addig veretlenül csoportelső orosz nemzeti csapatot és ezzel a diadallal kijutott a következő évi Európa-bajnokságra. Az orosz csapat 59-57-es vezetésénél Halm Roland a dudaszó pillanatában elindított hárompontos dobása jelentett győzelmet a magyar válogatottnak – ezzel a jelenettel köszöntjük a városi sportcsarnokot!

Halm Roland – Eb – 1998. december

Halm Roland – Eb – 1998. december

 

Kiemelt archív fotó: A Salgótarjáni Városi Sportcsarnok anno (Archív fotó: Dornyay Béla Múzeum)