Negyvenháromra emelkedett a koronavírussal fertőzött nógrádiak száma

A szombat reggeli adatok szerint Magyarországon eddig 3876 fő az összes, ebből 1203 fő az aktív koronavírus-fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg 419 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen. Szombat reggelre 526 főre emelkedett az elhunytak száma, 2147-en pedig már meggyógyultak – közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.

Nógrádban immáron a hetedik legmagasabb a fertőzöttek lakosságaránya a 19 megye és Budapest összevetésében. Megyénkben szűk 4400 lakosra, a fővárosban kevesebb mint 1000, Békésben több mint 30 ezer lakosra jut egy fertőzött.

 

Április 19-én 22 fő, de egy hónappal később, május 19-én is még csak 25 fő szerepelt a nyilvántartásokban Nógrád megyéből. A hónap utolsó harmadában aztán 18-al emelkedett a fertőzöttek száma, úgy tűnik elsősorban Buják településről.

A község polgármestere múlt vasárnap jelentette be, hogy Bujákon határozatlan időre szünetel a fogorvosi alapellátás; csak telefonon érhető el a védőnő és a családsegítő, valamint az önkormányzatnál sincs személyes ügyfélfogadás; kerülni szükséges a háziorvosnál való személyes megjelenést; továbbá hétfőtől rendkívüli szünet van a helyi Cseperedő Óvodában. Zárva marad a Glatz Oszkár Művelődési Központ és Könyvtár, továbbá az Esterházy Közösségi tér is. Borbély Gábor polgármester arra kérte Buják lakosságát, hogy lehetőség szerint mindenki viseljen egészségügyi maszkot, ennek hiányában a funkcióját betöltő, orrot és szája takaró kendőt vagy sálat a község közterületein is, a falu lakói közül pedig aki megteheti, maradjon otthon.

Buják polgármesterének elmúlt napokban kiadott közleményei alapján a községben szombatig 13 főnél igazolták a tesztek a koronavírus jelenlétét és összesen közel száz embert érintett vagy érint járványügyi megfigyelés korábbi külföldi tartózkodás, vagy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel történt közvetlen kapcsolat miatt.

Borbély Gábor szerint megbélyegezték a településen élőket a koronavírus miatt. A településvezető a nool.hu-nak azt mondta: a lakosok komolyan veszik az intézkedéseket és betartják azokat. Hozzátette: szomorúan tapasztalja azonban, hogy megbélyegezték a község lakóit, más települések több munkáltató nem is engedi dolgozni a bujákiakat. Úgy fogalmazott: sajnos ez a vírus most bejutott Bujákra, de bármely más településen is jelen lehet. Erről senki nem tehet, ennek ellenére többen kitaszítottá váltak – hangsúlyozta a polgármester a Nógrád Megyei Hírlap online kiadásának.

 

Kiemelt grafika: Igazolt Covid-19 fertőzöttek száma megyénként, 2020. május 31-én (Forrás: koronavirus.gov.hu)