Negyven bűncselekmény huszonhat gyanúsítottját állították elő a nógrádi rendőrök három nap alatt

Betöréses lopás, gépjárműből lopás, gépkocsi feltörés bűncselekmények gyanúsítottjainak elfogása, körözött személyek felkutatása, de más vagyon elleni bűncselekmények megelőzése és megszakítása céljából három napos összehangolt akciót hajtottak végre Nógrádban a megyei rendőr-főkapitányság, illetve a helyi rendőrkapitányságok bűnügyi és rendészeti munkatársai hétfőtől szerdáig.

Az akció eredményeként a hatóságok tagjai több mint 40 rendbeli vagyon elleni bűncselekmény, ezen belül közel harminc betöréses lopás, valamint más vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével gyanúsítható személyt kutattak fel és fogtak el – közölte a 3100.hu-val a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök két körözött személyt is kézre kerítettek, összesen tehát 28 személyt állítottak elő, majd hallgattak ki gyanúsítottként és további hét személyt vettek bűnügyi őrizetbe. Ötük esetében letartóztatásukat is indítványozták az ügyészségnél.

 

Ők biztosan felelni fognak tettükért

A Salgótarjáni Rendőrkapitányság például két nógrádmegyeri lakossal szemben folytat büntetőeljárást lopás bűntett ügyében. Az egyik férfi még tavaly keresett fel egy salgótarjáni családi házat, ahonnan egy Renault típusú személygépkocsival, hűtőgéppel, mobiltelefonnal, étkészlettel, elektromos szerszámokkal, valamint téli gumiabronccsal szerelt alufelnivel távozott. Úgy tűnik szintén ez a férfi volt az a személy, aki tavaly ősszel egy másik salgótarjáni, illetve egy etesi ingatlanból számos értéket, így kézi szerszámokat, tűzhelyet, gumiabroncsokat, alufelnit, személygépkocsi akkumulátort, valamint kerékpárokat lopott el. Tovább is van: szintén ez a férfi és 27 éves nő társa voltak azok, aki tavaly decemberben, a karácsony előtti napokban egy salgótarjáni áruházban nagy értékű televíziót, játékokat, élelmiszert és ruhaneműket tettek a bevásárló kosarukba, majd fizetés nélkül elhagyták az üzletet.

 

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányságon az akció eredményeképpen több rendbeli lopás ügyében van folyamatban eljárás egy 30 éves mátraverebélyi lakossal szemben. A férfi tavaly egy mátraverebélyi, illetve egy bátonyterenyei ingatlan területén parkoló személygépkocsiból is mobiltelefonokat lopott, az egyik helyszínen a jármű platójáról egy dámszarvasbika fejet is magával vitt. Novemberben egy mátraverebélyi pékség tetejét bontotta meg és onnan villanymotorokat és elektromos kábelt lopott el. Decemberben egy salgótarjáni kórházi beteg ágya melletti szekrényből lopta el a sértett pénztárcáját és pénzét, míg idén február elején – társával – egy Kisterenye külterületén parkoló gépjárművet kísérelt meg feltörni.

A Szécsényi Rendőrkapitányság többek között egy 24 éves karancssági lakossal szemben folytat eljárást. A férfi a nyomozás adatai alapján tavaly novembertől idén februárig két szalmatercsi ingatlanba tört be. A terhelt az épületek ajtaját befeszítette, majd a helyiségeket átkutatta, az otthonokból aztán konyhai elektromos kisgépeket, étkészletet, edényeket, fűkaszát, láncfűrészt és egyéb használati tárgyakat tulajdonított el.

A közrend és a közbiztonság védelme, valamint az állampolgárok szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a jövőben is tervezi hasonló jellegű akciók végrehajtását a megye területén.

 

Kiemelt fotó: Egy, az összesen huszonnyolc elfogott bűnöző közül (Fotó: Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság)