Négy vízsugárral oltották el a lángokat a tűzoltók egy zagyvarónai háznál

Kigyulladt egy lakatlan épület tetőszerkezete hétfőn hajnalban Salgótarjánban, a zagyvarónai Mátyás király útján. A salgótarjáni hivatásos tűzoltók kiérkezésekor a kétszáz négyzetméter alapterületű tetőszerkezet háromnegyed része állt lángokban, amit a tűzoltók négy vízsugárral és kéziszerszámokkal oltottak el. Az egység megbontotta a tetőszerkezetet és a szigetelést is a további izzó részek eltávolításának érdekében. A tűzben senki nem sérült meg – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Többfelé gondokat okozott a viharos szél Nógrád megyében is: a tűzoltókat tegnap hét, ma pedig további három alkalommal riasztották kidőlt fák és egyéb viharkárok miatt – közölték. Vasárnap a 22-es főúton Szécsénynél úttestre dőlt egy húszméteres fa, valamint a 2-es főúton Rétság és Tolmács közelében is kidőlt fák akadályozták a forgalmat. A 2-es főútról Nógrád irányába vezető útszakaszon több fa az úttestre dőlt, Ipolyvecén egy nagy fa elektromos vezetékre dőlt, Mátraszele közelében két fa hasadt az úttestre, Nagyorosziban pedig a vasúti sínekre dőlt egy tizenöt méteres fa, ami akadályozta a vonatközlekedést is. A közúti és helyenként gyalogosforgalmat, valamint vonatforgalmat akadályozó veszélyes fákat a szécsényi, a rétsági, a balassagyarmati és a salgótarjáni hivatásos tűzoltók távolították el motoros láncfűrésszel.

A hétfő reggel és délelőtt is tartogatott még a viharkárok felszámolására irányuló feladatokat a megye tűzoltóinak. Reggel Bánkon egy negyven négyzetméter alapterületű, fa szerkezetű beálló dőlt rá az alatta tárolt személyautóra. A tűzoltók dolgát nehezítette, hogy a beállóra megújuló energiaforrások voltak telepítve. A rétsági egység áramtalanította az építményt, majd erőstámasz rendszerrel alátámasztotta azt, hogy a gépjárművet ki tudják onnan szabadítani. A kárfelszámolási munkálatokban a rétsági önkéntes tűzoltók is részt vettek. Délelőtt a Szécsénke és Kétbodony közötti útszakaszon dőlt egy nagy méretű fa az úttestre és félpályán forgalmi akadályt képezett, amelyet a berceli hivatásos tűzoltók szüntettek meg. Később a szécsényi hivatásos tűzoltókat Nógrádszakálra riasztották, ahol a templomtoronyról levált vakolat- és pala darabok veszélyeztették az arra közlekedőket. A tűzoltók létrák és kéziszerszámok segítségével eltávolították a veszélyes részeket.