Négy salgótarjáni menhely részesült az adomány állateledelből

Az idei immáron a harmadik év volt, hogy jótékonysági adománygyűjtést hirdetett meg a salgótarjáni Europe Direct Nógrád Megyei Információs Iroda a Fejlődő, Élhető és Szerethető Városért Egyesülettel közösen. Az idei cél a menhelyekre befogadott állatok karácsonyának jobbá tétele volt, felhívásukra közel 30 városlakó csatlakozott az adományozáshoz, fiatal állatbarátoktól idős nyugdíjasokig.

A végül több mint féltonnányi állateledel felajánlást négy helyi szervezet között osztották szét kedden: a Mancs a Szívben Állatvédő Egyesülethez, a Lassie Állatmenhelyre, a Mancs Menedék Állatvédő Egyesülethez és a Mentőöv Állatvédő Egyesület menhelyére is jutott belőle – ismertette a 3100.hu érdeklődésére Fenyvesiné Mester Erika. A Europe Direct Nógrád Megyei Információs Iroda vezetője hozzátette: különböző kutyaeledelekből mintegy fél tonna gyűlt össze, ebből mind a négy szervezet egyenlő arányban részesült, a közel egy mázsa macskatápból két menhelyet segítettek.

Az irodavezető hozzátette: a karácsony szelleme, az adakozás pozitív érzése sokakat megmozgatott, a visszajelzések alapján jövőre már nem csak a decemberi ünnepi időszakban hirdetnek majd ilyen akciót. Fenyvesiné Mester Erika arról is beszélt, hogy bár az Európai Unió tagállamaiban a legerősebbek a világon az állatvédelmi és állatjóléti szabályok, még mindig bőven van teendő a felelős állattartás területén. Hozzátette: ezt mi sem jelzi jobban, mint az állatvédelemmel foglalkozó szervezetek és önkéntesek magas száma. Fenyvesiné Mester Erika kiemelte: az állatvédelem ügye iránt elkötelezett emberek munkáját nem lehet helyettesíteni, a mostani adományozással azonban reményeik szerint valamennyi terhet átmenetileg sikerült levenni a vállukról. Az irodavezető zárásul arra biztatott mindenkit, hogy ha háziállatot szeretne, válasszon menhelyről; saját tapasztalata alapján az innen érkező kutyák és macskák meghálálják a befogadást.

Paróczai Katalin, a Mancs a Szívben Egyesület vezetője kérdésünkre elmondta: ők is és a hozzájuk hasonló állatvédő közösségek is jellemzően adományokból és az egyesületi tagok hozzájárulásaiból finanszírozzák tevékenységüket. A felajánlóknak köszönetet mondva hozzátette: az állateledel az egyik legnagyobb tétel, de tulajdonképpen bármilyen felajánlást szívesen fogadnak, ami működésüket segíti. Örülnek a nyakörveknek és a pórázoknak, de még az etetéshez megfelelő lábasoknak is; ugyanakkor a pénzadományok is fontosak, miután az állatorvosi költségeket nem lehet megkerülni. Nincs rangsor, ahol ennyi állattal foglalkoznak, ott mindenre nagy szükség van – tette hozzá.

Az egyesület vezetője érdeklődésünkre úgy fogalmazott: sajnos általánosságban nem tapasztalható pozitív irányú változás sem a környéken, sem az országban a felelős állattartás területén. Egyre több a kóbor állat és a felelőtlen “szaporító” is, az utóbbi két évben mindezeken túl markánsan megemelkedett az olyan állatok száma, melyek megkínozva kerülnek hozzájuk – emelte ki Paróczai Katalin.

A Zagyva-rakodói garázssoron kialakított menhelyen jellemzően kutyák várják a jövőbeni szerető gazdáik jelentkezését. Az egyesület ugyanakkor befogad és ment macskákat is, az állatok ideiglenes befogadóknál és az egyesület tagjainál várják sorsuk mielőbbi megnyugtató rendeződését. A Mancs a Szívben Egyesület fennállása során ugyanakkor tulajdonképpen mindenféle állatot mentett már, volt teknős és kígyó is a repertoárban. Vannak náluk mentett kecskék, húsvét után “kidobott” nyuszik, továbbá csirkék és kismalacok is.

Kérdésünkre ugyanakkor azt is elmondta, hogy a “másik oldalon” vannak örömteli folyamatok: egyre többen választják a menhelyről való örökbefogadás lehetőségét. Ez örökbefogadási szerződés megkötésével történhet meg, ugyanakkor a dokumentum semmilyen különleges sarokpontot nem tartalmaz, lényegében az állatvédelmi törvényben is megtalálható, felelős gazdával szembeni kritériumokat rögzíti. Paróczai Katalin kiemelte: a kiválasztott kutyusok például chippel, felnőtt állat esetén ivartalanítva, kölyökkutya esetében ennek későbbi kötelezettségvállalásával fogadhatóak örökbe.

 

3100.hu Fotó: Örökbefogadóra várakozó kutyák a Mancs a Szívben Egyesület salgótarjáni menhelyén