Négy premierrel készül az évadra az önállóvá váló Zenthe Ferenc Színház

Négy premierrel (három vígjátékkal és egy drámával) készül a 2018/19-es évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, amely szeptembertől önálló jogi személlyé válik – hangzott el a társulat évadnyitó ülésén a napokban.

Simon Lajos színházigazgató kiemelte, hogy a nógrádi megyeszékhelyen 2012-től létező színház szeptembertől önállóan működik, hogy kiemelt előadóművészeti szervezetté válhasson és nagyobb állami támogatást kaphasson. A teátrumot fenntartó Salgótarján közgyűlése ennek érdekében átszervezte a közművelődési nonprofit kft., amelyből kikerült a színház.

A társulat 2016-ban kérte először a minősítést és a szakmai szempontoknak meg is felelt, az egyetlen kifogás az volt, hogy nem önállóan gazdálkodik. A kérelmet újra beadták és bíznak benne, hogy az őszi döntés után 2019-től jobb helyzetbe kerül a színház – jegyezte meg Simon Lajos.

Máté Krisztián, a falu rossza szerepében, a 2017/2018-as évad egyik premierjén (Fotó: Lőrincz Bence | Zenthe Ferenc Színház)
Máté Krisztián, a falu rossza szerepében, a 2017/18-as évad egyik premierjén (Fotó: Lőrincz Bence | Zenthe Ferenc Színház)

Susán Ferenc rendező, produkciós vezető elmondta: szeptember végén Vácon, majd október elsején Salgótarjánban mutatják be az első premiert, Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékát, a darabban Fenyő Iván alakítja Jánost. Január 22-én, a magyar kultúra napján viszik színre a Lovagias ügyet, Hunyady Sándor vígjátékát Koltai Róberttel és Vándor Évával a főszerepekben. Márciusban a színházi világnapon mutatják be az Erdőt, Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját.

A nagyszínpadi mellett kamaraelőadásokkal is várják a közönséget a Zenthe Szalon Felolvasó Színházában. Ott tűzik műsorra Popper Péter Útvesztő, Madách Imre A civilizátor, Szmodis Jenő Ultimátum és Marschalkó Zsolt Homokvihar című darabjait.

Orosz Dániel értékesítési vezető arról számolt be az évadnyitón, hogy míg az első, 2012/13-as évadban 33 saját produkciója volt a színháznak, a 2016/17-es évadban már 103, a legutóbbiban pedig 130. A 2017/18-as évadban csaknem 170 saját és befogadott előadást mutattak be, most, az első önálló évben megcélozzák a kétszázat.

Egyetlen megye van, Baranya, ahol a Zenthe Színház nem járt még az elmúlt hat évadában. Mint mondta, Szécsényben bérletes, a megye többi városában pedig szólóelőadásokat tart majd a társulat. Fellépnek az új szezonban egyebek mellett Keszthelyen, Mátészalkán, Kisvárdán, Pakson, Szekszárdon, Budapesten, Kalocsán, Esztergomban vagy Sümegen, a határon túl pedig a szlovákiai Nagymegyeren, Gútán, Dunaszerdahelyen, a szlovéniai Lendván és tervezik a bemutatkozást a Vajdaságban Zentán, valamint az erdélyi Szatmárnémetiben is – írja az MTI.

Bozó Andrea Brooke Ashton, Baksa Imre Frederick Fellowes, Kovács Vanda Belinda Blair és Máté Krisztián Garry Lejeune szerepében Michael Frayn: Függöny fel! című darabjának tavaly októberi bemutatóján (MTI Fotó: Komka Péter)
Bozó Andrea Brooke Ashton, Baksa Imre Frederick Fellowes, Kovács Vanda Belinda Blair és Máté Krisztián Garry Lejeune szerepében Michael Frayn: Függöny fel! című darabjának tavaly októberi bemutatóján (MTI Fotó: Komka Péter)

 

Gyorsan fogynak a bérletek

Idén is intenzíven, összességében a tavalyi év ugyanezen időszakában tapasztaltakhoz hasonló mértékben fogynak a bérletek a Zenthe Ferenc Színház következő évadának előadássorozataira. Andó Ákos, a színház marketing menedzsere a 3100.hu megkeresésére közölte: több százas nagyságrendben fogytak már el a különböző sorozatokra szóló belépők.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház a négy saját bemutató mellett számos vendégjátékkal, köztük a Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház és a Veszprémi Petőfi Színház produkcióival várja a közönséget a következő évadban a megyeszékhelyen. Többek között Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját, a Veszprémi Petőfi Színháztól a Holt költők társaságát, Verdi Traviata című operáját, vagy Cserhalmi György főszereplésével és Vidnyánszky Attila rendezésében a Nemzeti Színház Körhintáját is láthatja majd a közönség Salgótarjánban a különböző bérletsorozatokon belül a 2018/19-es évad során.

A Zenthe Ferenc Színház a látogatók jelzései alapján alakította ki a 2018/19-es színházi évadra szóló bérletes konstrukcióját, nem emelt árakat, sőt, több helyen kedvezménnyel élhetnek a színházra vágyók – tette hozzá Andó Ákos.

 

Kiemelt fotó: Többek között salgótarjáni fiatalok; a még egyetemi hallgató Tarnóczi Jakab rendező és a Csak színház és más semmi című televíziós sorozatból is jól ismert Mikecz Estilla színésznő fémjelzeték a Zenthe Ferenc Színház előző évadbeli utolsó premierjét. Mindketten szerepet kapnak a színház 2018/19-es évadában is. (MTI Fotó: Komka Péter)