Napról napra romlik a levegőminőség Salgótarjánban

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki térképén az ország keleti felében Szeged, Szolnok, Nyíregyháza, Debrecen, Oszlár, Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, míg a nyugati országrészben Mosonmagyaróvár szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Salgótarján és további tíz település, köztük a főváros levegőjét egészségtelennek minősítették.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat salgótarjáni állomásának adatai alapján hétfőn és kedden 100 mikrogramm közelében, szerdán kora este pedig 100 mikrogramm felett tetőzött a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja a megyeszékhely levegőjében, míg csütörtökön kora este 144 mikrogrammig emelkedetett ez az érték. A szerdai és csütörtöki 24 órás átlagok még éppen alatta maradtak a szmogriadó tájékoztatási fokozatnának elrendelését jelentő, köbméterenkénti 75 mikrogrammos küszöbértéknek.

A PM (az angol particulate matter rövidítéséből) a levegőben lebegő szilárd és folyékony (aeroszol) részecskék gyűjtőneve. Magyarországon a “szálló por” elnevezés terjedt el az ülepedő portól való megkülönböztetés érdekében. A PM10 a tíz mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék elnevezésére szolgál. Azért fontos meghúzni ezt a mérethatárt, mert a nagyobb részecskék egészségkárosító hatása nagyságrenddel kisebb, mivel a légzőrendszer szűrőin fennakadnak, így nem jutnak le a tüdőhöz. A “szálló por” gyűjtőnéven ismert szemcsék elsősorban tüzelőberendezésekből, belsőégésű motorokból, egyes ipari technológiákból kerülnek vagy akár a gumiabroncsok kopása következtében kerülnek a levegőbe, továbbá a levegőben lévő anyagokból képződnek másodlagos részecskeként.

Az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban. Az NNK még szerdán azt közölte: szombatig országszerte kedvezőtlen maradhat a levegő minősége, javulást a hétvégén erős széllökésekkel érkező hidegfront hozhat.

 

MTI nyomán / Kiemelt archív fotó: Szmog Salgótarjánban (MTI Fotó: Komka Péter)