Nappali munkarendű képzés és önálló kampusz az Óbudai Egyetem salgótarjáni jövőképe

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (Fotó: Óbudai Egyetem)

A budapesti székhelyű Óbudai Egyetem már 2016 óta jelen van Salgótarjánban, ez idő alatt két évfolyama szerzett felsőfokú szakképesítést, a következő félévben pedig az első, alapképzésben tanuló hallgatók is záróvizsgát tesznek. Az egyetem salgótarjáni telephelyéről, a tapasztalatokról és a jövőbeli tervekről Kovács Levente rektor beszélt portálunknak a csütörtöki, felsőoktatási felvételi ponthatárváró eseményen.

Az intézmény rektora mindenekelőtt kiemelte: egy megyei jogú város fejlődését erősen meghatározza a felsőoktatás, az egyetemek és főiskolák jelenléte, színvonala. Mint mondta, az Óbudai Egyetem kizárólag műszaki felsőoktatási intézmény, azok között pedig a leggyakorlatorinetáltabb az országban. A jelenlegi egyetem 140 éves múltra tekint vissza, jogelődje pedig már lassan 610 éves, mindez pedig kötelezi az intézményt arra, hogy ahol igény van rá, ott megjelenjen, a nógrádi megyeszékhelyen pedig mutatkozott is rá igény – fejtette ki Kovács Levente.

Az egyetem rektora felidézte: a városban először műszaki felsőoktatási szakképzést kínáltak, majd látva és érzékelve azt, hogy a hagyományos, nagyobb tudást adó alapképzés iránt köteleződne el a város, egy évvel később elindították a mérnökinformatikus alapképzést, ami a hasonló végzettséget adó képzések között a legkeresettebb az országban.

A kezdeti siker után idővel egyre csökkent a felsőoktatási szakképzés népszerűsége, míg ezzel párhuzamosan az alapképzés egyre keresettebbé vált Salgótarjánban is – magyarázta Kovács Levente.

A felsőoktatási képzés fenntartása nem olcsó, az elsődleges képzési támogatások pedig megcsappantak 2018-ban, így 2019-ben levelező formában hirdették meg a képzést – ismertette az intézmény rektora, majd hozzátette: később a járvány miatt nem is volt jelenléti oktatás, így gyakorlatilag két éven keresztül ez a képzési forma dominált.

Időközben az Óbudai Egyetem kezdeményezte a modellváltást, mely Kovács Levente szerint sokkal piacképesebb és rugalmasabb struktúra, illetve jobban meg tud felelni az ipari kívánalmaknak. Így az egyetem augusztus elsejével alapítványi fenntartásba kerül. Kovács Levente megerősítette, hogy az intézmény továbbra is jelen lesz Salgótarjánban, a következő évben ráadásul nappali tagozatos mérnökinformatikus alapképzést is indítanak, melyre idén december 15-től lehet majd jelentkezni.

Azok a fiatalok, akik felvételt nyernek, nappali képzésben szerezhetik meg az ország egyik legversenyképesebb diplomáját – hangsúlyozta az egyetem rektora.

Az elmúlt években az intézmény saját campust kívánt létesíteni a megyeszékhelyen, ám a rendelkezésre álló forrás végül nem volt elegendő a beruházásra, így jelenleg pedig egy bérelt ingatlanban folyik a képzés. Ezzel kapcsolatban Kovács Levente elmondta: a salgótarjáni campus kérdését már az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Óbudai Egyetem kuratóriuma is tárgyalta. Mint mondta, a jövőre induló nappali képzéshez mindenképpen labor-infrastruktúrára és előadótermekre van szükség, lehetőleg nem bérelt ingatlanban.

A cél tehát továbbra is az, hogy az állam szerepvállalásával létrejöjjön a salgótarjáni campus, erre már a kész tervek is megvannak. A modellváltással pedig ez is megoldódhat, így remélhetőleg egy éven belül már az egyetem saját épületében tanulhatnak a salgótarjáni hallgatók – fejtette ki Kovács Levente.

A rektor aláhúzta: az Óbudai Egyetem nem csak maradni kíván a térségben, erőteljes képzési kínálatot fog kiépíteni partnereivel, közösen dolgozva a releváns ipari szereplőkkel és a Nógrád Megyei Szakképzési Centrummal.

 

Kiemelt fotó: Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (Fotó: Óbudai Egyetem)