Nagykeresztúri pálinkák viszik majd nemzeti italunk jó hírét nagykövetségeinken

(Forrás: CRUXX Gemina | Facebook)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) felkérésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM) független szakértőiből álló Pálinka Bíráló Bizottság kiválasztotta azokat a pálinkákat, amelyeket nemzeti italunkként Magyarország konzulátusain és nagykövetségein mutathatnak be. Közöttük a nagykeresztúri Gyümölcsház két pálinkája is megtalálható.

Öt kategóriában történt meg az értékelés. Kategóriánként a legjobbnak ítélt első két pálinka-kiválóság vesz részt a KKM Carton Hungaricum Programjában; vagyis képviselik a magyar pálinkát külföldön.

A legjobbnak ítélt tételek a Márton és Lányai Pálinkafőzde vilmoskörte pálinkája, az Árpád és Vadász Pálinkák Bársony Birspálinkája, a Cruxx Gemina Gyümölcsház Szilvapálinkája, valamint Feketeribizli pálinkája, a Bestillo Pálinkaház Barackpálinkája, a Schieszler Pálinka Madárberkenye pálinkája, illetve az Agárdi Pálinkafőzde Miraculum Muskotályos szőlőpálinkája voltak. Bekerült még a Zimek Pálinka Manufaktúra kései meggy-szőlő pálinkája, a Brill Pálinkaház Kft. Merlot törkölypálinka 2011 tétele, és a Szóráth Kisüsti Pálinka Főzőmester Kft. Tölgyfahordóban Érlelt Tokaji Törkölypálinkája.

A Pálinka Bíráló Bizottság tagjai közül a válogatáson Béli Géza, Gervai János, Kielmayer Kristian, Kovács András, Takács László és Soós Kálmán bírálók vettek részt. A kiválasztási módszer alapjául az FM által tavaly kidolgozott Pálinka Országkóstoló szolgált.

Az ilyen formában (is) elismert, CRUXX Gemina márkanéven forgalmazott termékeket a Color Fruit Kft. készíti, mely egyben a brand tulajdonosa is. Gyümölcsbor és likőr üzemük 2011-ben létesült Nagykeresztúron, céljuk elsősorban a gyümölcsbor és a valódi gyümölcslikőrök népszerűsítése, kedveltebbé tétele minőségi és prémium kategóriában egyaránt, valamint sokféle újszerű, izgalmas, gyümölcsalapú termék előállítása és értékesítése. Tevékenységükkel igyekeznek hozzájárulni a magyar-szlovák határtérség gyümölcstermelési- és feldolgozási tevékenységének erősítéséhez, technikai és szellemi infrastruktúrájukkal lehetőséget biztosítanak a minőségi gyümölcstermékek fejlesztéséhez, gyártásuk kontrolljához.

Külgazdasági és Külügyminisztérium | CRUXX Gemina nyomán

Kiemelt fotó forrása: CRUXX Gemina | Facebook