Múzeumi tudástúra, bányalátogatás és akrobatikus tűzszínházi produkció is lesz a Múzeumok Éjszakája salgótarjáni programjai között

Ma van a Múzeumok éjszakája, amelyen országszerte 400 intézmény csaknem kétezer programja közül válogathatnak az érdeklődők. Az ország legtöbb múzeumát és kiállítóhelyét érintő eseményt tizenhatodik alkalommal rendezik meg.

Csatlós Noémi, a Dornyay Béla Múzeum kulturális menedzsere a 3100.hu megkeresésére elmondta: 18 órától a gyermekeket várják a múzeum előtt az Iszkiri Zenekar koncertjével, 19 órától pedig már inkább a felnőtteknek szól majd a program, ekkor kezdődik Németh Anna, Máté Krisztián, Botos Zoltán és Csík Adolf Versek szabadon című előadása.

Ezek a programok még a múzeum előtti téren lesznek megtartva, 20 órától azonban a múzeum falai között folytatódnak az események, ekkor nyitjuk meg Buda László fotókiállítását. Buda László előadást is tart majd 20:30-tól, Hogyan másztam meg a világ legszebb hegyét? címmel. A múzeum játékos kedvű látogatói ezen az estén részt vehetnek egyénileg egy múzeumi tudástúrán, csapatban pedig (baráti társaságoknak, családoknak) az Istennő rejtélye című nyomozós játékot kínáljuk.

Csatlós Noémi hozzátette: ezen az estén a Dornyay Béla Múzeum és a Bányászati Kiállítóhely között városnéző kisvonat közlekedik majd. A Bányászati Kiállítóhelyen 18 órakor a Bányász-Kohász Dalkör műsorával indul majd a program, itt egész este folyamatosak lesznek a tárlatvezetések a József lejtős aknában. 21 órától az Ifjú Nógrád Táncegyüttes közreműködésével kerül sor a Szent Iván-éji tűztáncra és tűzugrásra. Itt 21:30-tól az Artist Company akrobatikus tűzszínházi produkciója zárja majd a Múzeum Éjszakája programjait. További információk a Dornyay Béla Múzeum honlapján találhatóak, ide kattintva.

 

Balassagyarmaton Erdélyi Zsuzsannára, Szécsényben Rejtő Jenőre emlékeznek

A balassagyarmati Palóc Múzeumban Kívül aranyos, belül irgalmas… címmel tart előadást Lengyel Ágnes igazgató kora este, megemlékezve Erdélyi Zsuzsanna 2015-ben elhunyt néprajzkutatóról, az archaikus népi imádságok, könyörgések gyűjtőjéről, elemzőjéről.

A múzeumban kiállítást nyílik festett bútorokból, és Botrányok, titkok, szerelmek címmel adnak bepillantást a balassagyarmati kötődésű művészek életébe. Szentivánéji koncertet ad a Vissi D’Arte Művészeti Együttes és a Bel Canto Kamarakórus, majd éjszakai bemutatóra és táncházba hívja a résztvevőket a Palóc Néptáncegyüttes.

Az 1943-ban, 37 évesen elhunyt íróra, kabaré- és színpadi szerzőre, forgatókönyvíróra, Rejtő Jenőre emlékeznek Szécsényben, a Kubinyi Ferenc Múzeumban a májusban megnyitott Rejtő-kiállítással. Szombaton óránként indítanak tárlatvezetést feladatlapokkal, majd filmeket vetítenek, a Rejtő korát idéző zenés kávéházban az 1920-as, 1930-as évek slágerei lesznek hallhatók, valamint volt légiósokkal beszélgetnek emlékeket, történeteket felidézve.

A szécsényi múzeum szervezésében a sétálóutcában is zajlanak programok, itt délután táncos és zsonglőr játszóház várja a gyerekeket, este térzene és tűztánc a felnőtteket. Bemutatót tart a Flame flowers tűzzsonglőrcsoport, a napot a Latte Maffiato koncertje zárja. Este a művelődési központ színháztermében gálaműsoron lép fel az Iglice Táncegyüttes Az aranymadár című táncmese premierjével – ismertette az MTI.