Mutatjuk, mennyiben változtak meg a nógrádiak utazási, helyváltoztatási szokásai

A Google közzétette a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott hatósági intézkedések okozta, az utazási, helyváltoztatási szokásokban bekövetkezett változásokat.

Az elemzés a világ 131 országára készült el (immáron másodjára), elsődleges célja pedig, hogy segítse a közegészségügyi szerveket a vírus elleni küzdelemben. A közösségi mobilitási jelentés összesített, anonimizált adatok alapján, földrajzilag és helytípusok szerint jeleníti meg a jellemző tartózkodási helyeket Magyarországra és Nógrád megyére vonatkozóan is.

Az április 5-i záró dátumú, legfrissebb elemzés szerint megyénkben 31 százalékkal csökkent az éttermek, kávézók és vendégfogadó intézmények összesített látogatottsága, illetve 14 százalékkal a busz- és vasútállomások forgalma. Tizenkilenc százalékos visszaesést regisztráltak a nógrádi piacok, élelmiszerboltok, illatszerboltok és gyógyszertárak kategóriájában; a megyei munkahelyeken való tartózkodás 22 százalékkal csökkent a február 23-a előtti, öthetes időszak átlagához, mint bázisértékhez képest. Huszonkilenc százalékkal csökkent a különböző közparkok és természeti látnivalók látogatottsága, ugyanakkor 17 százalékkal emelkedett a lakóhelyek körzetében való tartózkodás. Utóbbi két adat becslésnek tekinthető, a többi mutatóval ellentétben, itt nem állt rendelkezésre az egzakt értékeléshez elégséges mennyiségű adat.

A Google közleménye hangsúlyozza, hogy a jelentést aggregált, névtelen adatokkal hozták létre azon felhasználók adataiból, akik bekapcsolták helyelőzményeik követését, amely funkció azonban alapértelmezés szerint ki van kapcsolva. Azok a felhasználók, akiknek be van kapcsolva a helyelőzmények követése, Google-fiókjukban bármikor kikapcsolhatják a funkciót, illetve bármikor törölhetik helyelőzményeiket közvetlenül az idővonalukról.

 

MTI | Google nyomán / (Kiemelt illusztráció: Pixabay)