Munkába állt a salgótarjáni elektromos autóbusz

Salgótarján első, a tömegközlekedésben forgalomba állított elektromos autóbusza 2019. április 15-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hétfőn reggel a Fáy András körút lakóit szolgálta ki első járatával a BYD által gyártott elektromos autóbusz. A járművet egy hosszabb délelőtti kiállás alkalmával jártuk körben a camping-telepi végállomáson.

Az elektromos busz forgalomba állításával öt új járat közlekedik minden munkanap a városban, emellett nyolc esetben dízelüzemű járművet vált ki, további nyolc járatot pedig “rásegítőként” teljesít, jellemzően a bányagépgyári, a besztercei és a baglyasaljai viszonylatokon.

A BYD által gyártott, decemberben érkezett elektromos autóbusz a hozzá tartozó töltőállomás kiépítésével együtt 145,5 millió forintba került, amit a hazai költségvetésből érkezett 1,5 milliárd forintos rendkívüli kormányzati támogatásból finanszírozott az önkormányzat. A teljes mértékben elektromos működésű, nulla károsanyag-kibocsátással közlekedő, 12 méter hosszú, kéttengelyes, háromajtós, egy feltöltéssel akár 250 kilométert megtenni képes szóló autóbusszal április 15-től találkozhat majd a salgótarjáni utazóközönség. A jármű egyelőre munkanapokon teljesít szolgálatot.

 

3100.hu Fotó: Salgótarján első, a tömegközlekedésben forgalomba állított elektromos autóbusza 2019. április 15-én