MNASZ: A Salgó-ralival indul az országos bajnokság

A szécsényi Vincze Ferenc-Bacigál Igor páros a Mecsek Rallye-ig megnyugodhat, előnyük az összetettben több mint jelentős. Az Ózd Rallye-n aratott győzelemmel nagy lépést tettek az idei bajnoki cím felé. (Fotó: Csikó Milán | Instagram)

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) kedden véglegesítette a rali országos bajnokság módosított versenynaptár-tervezetét, amely szerint július közepén rajtol a hat futamból álló sorozat. Az országos bajnokság mostani idényének programját a koronavírus-járvány miatti halasztások és törlések nyomán kellett megváltoztatni, és ahogyan a többi szakágban, úgy a raliban is összeállt az új naptár.

Az MNASZ tájékoztatása szerint az országos bajnokság július 18-19-én a Salgó-ralival kezdődik,

majd augusztusban a Miskolc-rali, szeptember elején pedig az Eger-rali következik. A mezőny október elején a Vértes-ralin versenyez majd, azután pedig a Nyíregyháza-ralit rendezik november elején, az Európa-bajnokság (ERC) programjában szereplő Rally Hungary részeként.

Arról, hogy az ózdiak visszalépése után az önálló Salgó-rali lehet a Rallye1 és a Rallye2 számára is az idei nyitó futam, már korábban írtunk. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó szabályozások értelmében akkor még úgy tűnt, lehetséges, hogy nem lehetnek majd nézők a gyorsasági szakaszok mentén. Ez azóta változott: a Magyar Közlöny múlt szerdai számában megjelent rendelet szerint a “szabadtéri rendezvény helyszínén való tartózkodás megengedett”, amennyiben a rendezvény szervezője biztosítja a járvány miatti óvintézkedéseket.

Sokat dolgoztunk azon, hogy a tavaly sikeresen megrendezett Eb-futam után az idén másodszor is része legyen az ERC naptárának a nyíregyházi esemény, és nagyon örülünk, hogy bár ezúttal nem szezonzáróként, de ebben az évben is az Eb-sorozat része lesz ez a verseny” – nyilatkozta az MTI-nek Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke.

A tavalyi ERC-futamon győztes Turán Frigyes, Bagaméri László páros pilótatagja örömmel vette tudomásul, hogy hamarosan már versenykörülmények között tudják majd kipróbálni a Korda Racing Volkswagen Polo R5-ösét, amellyel az idei lesz az első évük.

A június közepén sorra kerülő (Zabar és Domaháza közötti, idénnyitó) Rally3-as futamot mi tesztversenyként használjuk ki, és mivel több más Rally1-es duó is így tesz majd, számunkra ez egy jó lehetőség lesz arra, hogy összemérjük az erőnket az ellenfeleinkkel a júliusi idénynyitó előtt” – mondta a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője.

Turán hozzátette, bízik abban, hogy a szezon további tervezett versenyeit is gond nélkül tudják majd lebonyolítani. A rali ob a tervek szerint decemberben, a Mikulás-ralival zárulna, de ennek az eseménynek a megrendezéséről még zajlanak az egyeztetések.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: 2019-ben a szécsényi Vincze Ferenc-Bacigál Igor páros nyerte az Ózd-Salgó-ralit (Fotó: Csikó Milán | Instagram)