Mit tehetünk bolygónkért? – a Föld napján és egész évben

Világszerte április 22-én ünneplik a Föld napját, melyet 1970-ben tartották meg először Amerikában, Magyarországon pedig 1990 óta rendezik meg. A világnap célja, hogy különböző akciókkal, programokkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. A Csemete CsaNa Alapítvány is csatlakozott a mozgalomhoz – energiatudatos gondolkodásra nevelő programjuk célja, hogy résztvevői környezettudatos szemléletet alakítsanak ki, és akár pár egyszerű lépéssel segítsék bolygónk fennmaradását.

Évről évre egyre többen próbálnak meg legalább ezen a napon valamit tenni környezetünk érdekében: fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöld szervezethez csatlakoznak.

Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?- veti fel a kérdést a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

Bolygónk sorsa a mi kezünkben van, érdemes tehát számba venni, egyénileg mit tudunk, tudnánk tenni környezetünk védelméért. A legfontosabb, hogy ne csak beszéljünk ezekről a dolgokról, hanem tetteinkkel, életvitelünkkel mutassunk példát is.

Az, hogy pazarlóan bánunk az erőforrásainkkal vagy környezettudatosak vagyunk, egészen apró dolgokon is múlik.

A projekt az “Szemléletformálási programok” című, KEHOP-5.4.1-16 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 4 998 520 forint támogatást az Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

Ilyen például, ha igyekszünk környezetbarát, energiatakarékos termékeket választani, takarékoskodni a felhasznált energiaforrásainkkal. Odafigyelünk a háztartásban felhasznált víz, áram, fűtési energia mennyiségére, megfogadjuk a takarékossági tippeket. Szelektíven gyűjtjük, újrahasznosítjuk a hulladékot, vagy egyszerűen nem is „termeljük” meg. Azzal is sokat segíthetünk, ha külön autó helyett a közösségi közlekedést vagy biciklit választjuk.

Csupán egy apró lépés kell ahhoz, hogy tisztább, szerethetőbb legyen a környezetünk, együtt pedig többre vagyunk képesek. Ezért van szükség olyan összefogásokra, mint amilyen a Föld Napja is.

 

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)