Mire figyeljünk a közösségi oldalak használata során? – A szakértő válaszol

Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a különböző közösségi oldalak, különösen a Facebook, ahol ma már szinte minden korosztály jelen van. A rengeteg felhasználó között azonban nem mindenki az, akinek mutatja magát, és sajnos vannak olyanok is, akik visszaélhetnek akár adatainkkal, akár feltöltött fényképeinkkel. A Csemete CsaNa Alapítvány digitális szemléletformáló programjának céljai között szerepelt, hogy erősítse a résztvevők digitális kompetenciáit és segítsen nekik kiigazodni az online térben, így elkerülve, hogy átverések áldozataivá váljanak. A közösségi oldalak veszélyeiről közreműködésükkel portálunk most egy bűnmegelőzési szakembert kérdezett.

A projekt az “Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a digitális jólét megteremtésének elősegítése országos, illetve helyi civil és szakmai szervezetek támogatásával” című, GINOP-3.3.3-17 számú pályázati felhívás keretében valósult meg. A rendelkezésre bocsátott 17 494 830 forint támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektről bővebben a csemete-csana-alapitvany.hu honlapon, továbbá cikksorozatunkban olvashatnak.

A Facebook egyik hasznos funkciója, hogy megtalálhatjuk régi osztálytársainkat, munkatársainkat, ismerőseinket, és újra felvehetjük velük a kapcsolatot. Előfordul azonban olyan is, hogy egy számunkra ismeretlen személy szeretne az ismerősünk lenni, esetleg akár még üzenetet is küld. Medve Judit rendőr alezredes, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője kiemelte:

Érdemes óvatossággal kezelni az ismeretlenek világhálón keresztüli kapcsolatfelvételi szándékát, nem mindig tudható ugyanis teljes bizonyossággal, hogy ki áll valójában egy-egy profil mögött.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy át kell gondolni, melyek azok a témák, melyeket a világhálón keresztül a nagy nyilvánosság elé tárunk. Nagyon fontos végiggondolni azt is, milyen fényképeket töltünk fel az internetre. Egy nagyszülő fokozott öröme és boldogsága egy unoka kapcsán teljesen érthető, ahogyan akár az is, hogy örömét szeretné megosztani a közösségi oldalakon vele kapcsolatban állókkal. Sajnos gondolni kell azonban arra is, hogy egy nyilvánosságra hozott babafürdetős, vagy a nyári melegben, a kertben gumimedencében meztelenül pancsolós gyermekfotó villámgyorsan tud olyan oldalakra kerülni, ahová a fotó feltöltője egyáltalán nem szánta.

A közösségi oldalakra feltöltött fényképek és videók által adott esetben a gyermekek – az eredeti szándékkal teljesen ellentétesen – végül kiszolgáltatottakká, áldozattá válhatnak – figyelmeztet a szakember.

Az alezredes arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi oldalakon már lehetőség van arra, hogy csoportosítsuk ismerőseinket, ezzel pedig korlátozhatjuk, hogy mi az, amit megosztunk mindenkivel, és mit láthat csak egy bizonyos belső, közeli ismerősi körünk.

Ugyanakkor soha ne felejtsük el, hogy ami egyszer a világhálóra felkerül, az évekkel később is visszakereshető.

Medve Judit kitért rá: ugyanilyen átgondoltsággal szükséges fotókat megosztani lakókörülményeinkről, értékeinkről is. Kiemelte, hogy különösen az utazásokról veszélyes feltenni, közzétenni azonnali információkat, nem helyes tudatni széles körben, hogy nem tartózkodunk otthon hosszabb ideig. Javaslatai között szerepelt továbbá, hogy más által is használt (vagy közösségi intézményekben található) számítógépek igénybevételét követően mindig ki kell jelentkezni a közösségi oldalakról vagy levelező-rendszerekből, nem elégséges a böngészőablak bezárása.

A közösségi oldalak számos előnyük mellett tehát jónéhány veszélyt is rejtenek, azonban ha körültekintően járunk el, és a fentieket átgondolva használjuk, sok kellemetlenséget elkerülhetünk. Mielőtt megosztunk valamit, mindig arra gondoljunk: ami egyszer felkerül az internetre, az mindig ott is marad.

Kiemelt fotónk illusztráció! (Pixabay)