Mintegy hárommilliárd forinttal megemelte a kormány a salgótarjáni kórház fejlesztési keretét

Az urológia új sebészeti képerősítő (C-íves) berendezése, amellyel nagy pontossággal végezhetőek a műtéti beavatkozások (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház)

A korábbi 13 milliárd 629 millió forintról 16 milliárd 536 millió forintra emelte meg a kormány a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház komplex fejlesztésének támogatási összegét. Az erről szóló kormányhatározat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg, a beruházás Modern Városok Program salgótarjáni megállapodásának részeként valósulhat meg.

A határozat rögzíti az összeg felhasználásának frissített ütemezését és azt, hogy a kormány többlettámogatást is biztosít a fejlesztéshez. A tavaly rendelkezésre állt 746 millió forint után az idei évben összesen 3 milliárd 940 millió forint, jövőre 6 milliárd 936 millió forint, 2021-ben pedig további 4 milliárd 914 millió forint jut a Szent Lázár Megyei Kórház bővítésére, fejlesztésére.

A projekt alapkövét már tavasszal lerakták a kórház területén. Az új onkológiai tömb építése az előkészítési feladatok elvégzését és a közbeszerzési eljárás lezárását követően kezdődőik, összességében a több osztályt érintő komplex kórházi fejlesztés már javában zajlik.

A nyilvánosan elérhető információk szerint eddig – többek között – professzionális gyógytornász munkaállomások, terhelés-ellenőrzésre alkalmas szobakerékpárok, illetve alsóvégtagi mozgató készülékek is érkeztek a kórházba. Tíz új infúziós pumpát helyeztek üzembe az Onkológiai Osztályon; korszerű ultrahang berendezés került az Intenzív Osztályra, a radiológiára, a kardiológiára, az urológiára és a nőgyógyászatra; az Intenzív Osztályon defibrillátor, altató munkaállomás és videolaringoszkóp szett állt a gyógyászati munka szolgálatába; az urológiára pedig olyan új sebészeti képerősítő berendezés érkezett, amellyel nagy pontossággal végezhetők a műtéti beavatkozások.

A lajstromon túl a még számos – a gyógyítási és rehabilitációs folyamatokat megkönnyítő – segédeszköz és tartozéka érkezett az intézménybe, amelyekkel már betegek számára is érezhető, minőségi javulás tapasztalható a kórház érintett osztályainak gyógyászati ellátó tevékenységében.

A komplex projektben az új onkológiai tömb megépítésén és a jelentős mértékű – eddigi és további – eszközbeszerzésen túl a Sürgősségi Osztály és a Laboratórium fejlesztése kap még hangsúlyos szerepet. Ezen egységeknél a belső átalakítás mellett új gyógyászati, illetve analitikai eszközök beszerzése is megtörténik majd, közel 1 milliárd 300 millió forint értékben.

 

Kiemelt fotó: Az urológia új sebészeti képerősítő (C-íves) berendezése, amellyel nagy pontossággal végezhetőek a műtéti beavatkozások (Fotó: Szent Lázár Megyei Kórház)