Mint leszakadó régióba, a Losonci Járásba is érkezhet célzott támogatás

2015. szeptemberének munkanélküliségi rátái Szlovákia járásaiban /a munkanélküliség aránya százalékban/ (Grafika forrása: Munka, Szociális és Családügyi Hivatal | www.upsvar.sk)

A Szlovák Parlament szerdán jóváhagyta a leszakadó régiók felzárkóztatására kidolgozott jogszabályt, de a projektre szánt összegről még nem döntött. Az már korábban biztos volt, hogy a támogatottak között lesz a Rimaszombati, a Nagyrőcei, a Rozsnyói és Késmárki Járás is – mivel ezen esetekben tartósan 20 százalék feletti a munkanélküliségi ráta.

Eredetileg ugyanis azokat a járásokat támogatta volna a kormány, ahol a munkanélküliség meghaladja a 20 százalékot (vagyis a szlovákiai átlag munkanélküliség 1,9-szeresét), az elfogadott jogszabályba viszont a 18 százalékos határa (vagyis a szlovákiai, szeptember végi 11,38%-os átlag munkanélküliség 1,6-szorosa) került, így juthat például támogatáshoz a Füleket is magába foglaló Losonci Járás is, ahol a munkanélküliség súrolja a 20 százalékos határt (bár az előző év végén még itt is meghaladta azt).

Jakab Elemér, a Híd parlamenti képviselőjének módosító javaslata 22 járás számára biztosította volna a támogatást. Javaslatában a legkevésbé fejlett járás definíciója úgy változott volna meg, hogy azon járás is idesorolható lett volna, amelynél az azonnal alkalmazható munkanélküliek száma meghaladja a 15 százalékot. Így az állami támogatást legalább 22 járás kaphatta volna meg. A végső meghatározás a két verzió között helyezkedik el.

A szeptemberi adatok alapján 14 járás teljesítette a meghatározott 1,6-szoros szorzójú feltételt, így a már említettek mellett bekerült a támogatott régiók közé a Poltári, a Nagykürtösi, a Késmárki, a Szobránci, Varannói, a Kisszebeni, Gölnicbányai, Kassa-vidéki, Felsővízközi és a Tőketerebesi Járás is.

[highlight background=”#333″ color=”#fff”] A döntés eredményeképpen a régiónkkal szomszédos mindhárom járás várhatja a felzárkóztatásukra szánt kiemelt figyelmet, [/highlight]

így a Nagykürtösi (20,38%-os munkanélküliség), a Losonci (18,37%-os munkanélküliség) és a Rimaszombati Járás (27,81%-os /!/ munkanélküliség) is.

A kormány minden régió számára konkrét fejlesztési tervet dolgoz ki, adó- és járulékkedvezményekkel, illetve konkrét egyszeri támogatásokkal segítik majd a kis- és középvállalkozásokat, de a kedvezményes feltételek mellett épülhetnek például szociális lakások is. A törvény az eredetileg tervezett december 1-i dátum helyett december 15-én lép majd hatályba.

 

Gömörilap Regionális Hírportál nyomán

Kiemelt grafika: 2015. szeptemberének munkanélküliségi rátái Szlovákia járásaiban /a munkanélküliség aránya százalékban/ (Grafika forrása: szlovákiai Munka, Szociális és Családügyi Hivatal | www.upsvar.sk)