Minősített könyvtár címet kapott a Balassi Bálint Megyei Könyvtár

(Fotó: Balassi Bálint Megyei Könyvtár)

Átadták a Könyvtári Minőségi Díjat és a Közművelődési Minőség Díjat, valamint a Minősített Könyvtár és a MinősítettKözművelődési Intézmény címeket a magyar kultúra napja alkalmából tartott, múlt pénteki online díszünnepségen.

Több nehéz történelmi időszak után most ismét nagy szükség van a szellemi táplálékra, de – köszönhetően a művészek és a kulturális ágazatban dolgozók elhivatottságának – a magyar kultúra részben az online térbe költözve is folyamatosan őrzi, életben tartja, gyarapítja a nemzet értékeit – fogalmazta meg az emberi erőforrások minisztere. A magas színvonalú virtuális kiállítások, online komolyzenei koncertek, irodalmi estek, színházi előadások nagyon szép nézőszámokat érnek el – méltatta a kulturális szféra képviselőinek erőfeszítéseit Kásler Miklós.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára felidézte, hogy a nemzeti kultúrát súlyos és pótolhatatlan veszteségek érték az elmúlt hónapokban, hiszen számos kiemelkedő művész hunyt el. Mint emlékeztetett, két hónap híján egy esztendeje már, hogy a járványhelyzet miatt hirtelen üressé váltak a színházak, múzeumok, hangversenytermek és könyvtárak. Az addig elképzelhetetlen helyzetben először mindenki a túlélésre rendezkedett be, a “kultúra emberei” azonban rövidesen elkezdték keresni, hogyan találhatnának utat a közösséghez – jegyezte meg.

A művészet ereje utat tört magának az otthoni fotelből felolvasó könyvtáros, a virtuális kézműves szakkört tartó népművész, a városi tereken muzsikáló kamaraegyüttes, a maszkban játszó nagyzenekar, a kamera előtt lelkesen elemző muzeológus vagy a konyhapult mellett balettcipőt húzó balerina mind “felmelegítette a fázó lelkeket” – idézte fel.

A 2020-as évben végzett kiemelkedő munkájáért Minősített könyvtár címben összesen kilenc központ részesült, köztük a Balassi Bálint Megyei Könyvtár. A díj odaítéléséről egy szakmai bizottság javaslata alapján Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár hozott döntést, a salgótarjáni – Családbarát Hely Tanúsító Védjeggyel is bíró – intézmény öt évig jogosult a minősített cím viselésére.

Balassi Bálint Megyei Könyvtár – Salgótarján

Készítette: Event Drone Filmstudió – www.eventdrone.hua salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár megbízásából. Weboldal: www.bbmk.huSzereplők: Herczeg Nim…

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: A salgótarjáni könyvtár kollektívája, Molnár Éva igazgató kezében az elismerésről szóló oklevél (Fotó: Balassi Bálint Megyei Könyvtár)