Mindenszentek és Halottak Napjának időszaka következik

(MTI Fotó: Komka Péter)

Forgalomkorlátozás, kiemelt figyelem a megemlékezés nyugalmára és a közúti forgalom zavartalanságára, tűzmegelőzés Mindenszentek és Halottak Napja időszakában.

Forgalomkorlátozás

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy Mindenszentek ünnepéhez és Halottak Napjához kapcsolódóan forgalmirend-változás lép életbe Salgótarjánban. Október 31-én és november 1-én, mindkét nap 8 és 18 óra között lezárják majd a Március 15. út, Régi Köztemetőhöz vezető szakaszát az Arany János út kereszteződésétől kezdődően.

A forgalmat rendőrök és polgárőrök irányítják majd, akik több más, forgalomkorlátozással nem érintett temető környékén is ott lesznek az elkövetkezendő hétvégén. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint fokozott figyelemmel közlekedjenek. Kérik továbbá a gépjárművezetőket, hogy az utazás előtt ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, körültekintően és a szabályokat betartva, minden esetben az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően vezessenek, hogy elkerüljék a baleseteket.

Biztonságban a megemlékezés napján

A rendőrség idén is nagy figyelmet fordít a kegyelet napjaira és az áldozattá válás megelőzésére. Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából szeretteinkre emlékezünk. Ebben az időszakban sokan kelnek útra, hogy leróják kegyeletüket hozzátartozóik, ismerőseik sírjánál. Vannak, akik a közeli temetőkbe sétálnak ki, de többen autóba ülnek és az ország távolabbi területeire utaznak, hogy elhelyezzék virágaikat szeretteik sírjánál. A rendőrség az idén is kiemelt figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmának és a közúti forgalom zavartalanságának biztosítására.

(MTI Fotó: Komka Péter)
(MTI Fotó: Komka Péter)

A Nógrád megyei rendőrök a polgárőrökkel és a társhatóságok munkatársaival közreműködve a nyugodt megemlékezés biztosítása érdekében fokozott közlekedésrendészeti és közrendvédelmi járőrszolgálatot látnak el, és a bűnügyi szolgálat munkatársai is visszatérő ellenőrzéseket tartanak a napokban a főútvonalakon és a temetőkhöz vezető utakon.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrök, a társhatóságok munkatársai és a polgárőrök bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó szórólapokkal és prevenciós kiadványokkal hívják fel az állampolgárok figyelmét arra, hogy mire vigyázzanak a temetőkbe történő látogatásuk alkalmával.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, azokat ne hagyják látható helyen a gépkocsiban, minden esetben zárják be a járművet.

Mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma

Általános szokás, hogy Mindenszentek napján és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk a halottakért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyt is jelenthet. Az országos statisztikák azt mutatják, hogy az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma, Nógrád megyében azonban az előző években szerencsére nem történt ilyen jellegű káreset. Ez a megyében élő állampolgárok felelősségteljes magatartásának, valamint a hatékony megelőző tevékenységnek tudható be, elengedhetetlenül fontos azonban, hogy tegyünk azért, hogy idén se történhessen ilyen figyelmetlenségből adódó tűzeset – tájékoztatta honlapunkat a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

(MTI Fotó: Komka Péter)
(MTI Fotó: Komka Péter)

November elsején, Mindenszentekkor és az azt követő Halottak napján, valamint az itthon is egyre elterjedő halloweeni szokásként az emberek gyertyákat, mécseseket, vagy töklámpásokat gyújtanak. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy ezeket könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a szabadtéren a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

Fontos, hogy a temetőben csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy a közvetlen közelben ne legyenek gyúlékony anyagok, mert a keletkező hő lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat. A mécsestartót olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel rendelkező kegyeleti mécses.

A Halloweent jelmezben ünneplők körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen ezek a jelmezek gyakran jól éghető, könnyen meggyulladó anyagból készülnek. A töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes. Kihelyezésükhöz fontos a megfelelő hely megválasztása, illetve olyan mécses használata, ami szeles időben is biztonságosan égethető.