Minden eddiginél aggasztóbbak a Nógrád megyei járványadatok

A koronavírus-járvány kitörése óta korábban még nem volt példa rá, hogy 300 feletti fertőzöttet regisztráltak volna Nógrád megyében 24 óra leforgása alatt. Az elmúlt napokban ez kétszer is előfordult. A múlt héten a megye lakosságának szűk egy százaléka lett fertőzött a hivatalos adatok szerint.

Bár az elmúlt hét közepére a négy, a hét és a tíznapos görgetett összesítések is némi bizakodásra adtak okot azzal kapcsolatban, hogy Nógrád megyében talán elérhettük a járvány harmadik hullámának plató szakaszát, az elmúlt három nap adatai további emelkedést mutattak. Múlt csütörtökön 325 regisztrált fertőzött lett az új megyei csúcsérték a napi új esetek számában, aztán ez a rekord a pénteki 371 fős adattal újfent megdőlt.

A görgetett összesítések alapján a mögöttünk hagyott 14 nap során több mintegy háromezer főt, vagyis a megye lakosságának bő másfél százalékát regisztrálták a vírusfertőzöttek között.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma még mindig emelkedő fázisban van – hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője vasárnap a közmédiának. Galgóczi Ágnes elmondta: a regisztrált új esetek és az elhunytak száma sem mutat csökkenő tendenciát. Már több vírusvariáns is megjelent Magyarországon, ezek közül legnagyobb számban a brit mutánst mutatták ki. Ez a variáns – mint kiemelte – sokkal gyorsabban terjed és súlyosabb fertőzést is tud okozni. Emiatt emelkedik a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépen lévő betegek száma is – tette hozzá.

Galgóczi Ágnes a védőoltási kampányról elmondta: már több mint másfél millió embert beoltottak Magyarországon. Az oltásra regisztráltak száma is folyamatosan emelkedik, már a 3 milliót is meghaladja. Ez is azt igazolja, hogy az emberek bíznak a védőoltásokban – értékelt a főosztályvezető, aki egyúttal azt kérte, mindenki a hivatalos, szakmai oldalakon tájékozódjon a védőoltásokról.

 

MTI nyomán