Mikkamakka nevét vette fel a könyvtár gyermekrészlege

 

2016. május 6-án Lázár Ervin születésének 80. évfordulója alkalmából “Négyszögletű Kerek Nap” elnevezéssel rendezték meg a Balassi Bálint Megyei Könyvtár gyermekrészlegének névadó ünnepségét. Ettől a naptól az intézmény ezen „területe” a Mikkamakka Gyermekkönyvtár nevet viseli.

 

Nem is lehetett volna alkalmasabb apropót találni a névadó ünnepségnek Lázár Ervin születésnapjánál. A leginkább meséiről ismert szerző írásaihoz az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Műveinek nyelvezete egyéni és játékos, jellegzetes hangvételű meséi mind a gyermekek, mind pedig a felnőttek körében népszerűségnek örvendenek. Az sem véletlen, hogy Lázár Ervint 1982-ben nemzetközi Andersen-diplomával tüntették ki.

Ünnepi köszöntőjében Dániel Zoltán, Salgótarján alpolgármestere kiemelte: ez a nap a gyerekkönyvek és az olvasás ünnepe. A gyerekkönyvtár legfontosabb feladata ugyanis az, hogy megszerettesse az olvasást a legkisebbekkel, és segítsen mindenkinek megtalálni, kialakítani az érdeklődési körét, és a Mikkamakka Gyermekkönyvtár minden tekintetben ilyen hely.

A rendezvényen került sor a könyvtár által meghirdetett Lázár Ervin-totó eredményhirdetésére, majd a MiaManó Színház interaktív mesejátékát tekintették meg a résztvevők – olvasható a város honlapján.

 

Kiemelt fotó forrása és további képek: Balassi Bálint Megyei Könyvtár | www.bbmk.hu