Mesébe illő lépcsősor vezet az épülő játszóházhoz

A Rákóczi úti iskola falán és a postai aluljáróban kialakított kültéri fotókiállítások, a Pécskő út elején található Balázs János szabadtéri tárlat és a Bolyai János Gimnáziumhoz vezető lépcsősor grafikai elemekkel megvalósított festése után egy újabb salgótarjáni helyszínt “színezett meg” a Sakkozzuk ki! akciócsoport a hozzájuk csatlakozó önkéntesekkel közösen. Szombaton a Meredek és a Szerpentin utak közötti lépcsősort varázsolták mesébe illően sokszínűre.

A Szerpentin úton a dombra vezető lépcsősort járva olyan érzése támad az embernek, mintha egy mesekönyv lapjain lépkedne. S ettől máris jobb kedvre derül bárki, aki nyitott a színes, gyermeki világ oly’ egyszerű és őszinte boldogságára. Az egykori Építők-pálya felé vezető lépcsősor a Sakkozzuk ki! akciócsoport városszépítő akciójában kapott új arculatot a mögöttünk hagyott hétvégén.

A szervezőktől megtudtuk: a színes lépcsősor látványát maga a Szerpentin út ihlette. Egy domboldalt ábrázol, egymás fölé és mögé épült házakkal. A járókelők, a lakók örülnek a megvalósításnak – tapasztaltuk a helyszínen járva. Az akciócsoport tíz fős egyesülete közösen álmodta meg ezt a képet, amelyet aztán Moravszky András és Kovács Gábor egyesületi tagok informatiai eszközökkel szerkesztettek meg úgy, hogy az a lépcsők oldalára festve egész képet alkossanak – számolt be az előzetes munkáról Dolnegó Szilvia egyesületi tag, a projekt egyik koordinátora.

Megtudtuk tőle azt is, hogy a közösségi festés során körülbelül tizenöt liter kültéri lábazati beton festéket felhasználva, összesen negyven négyzetméternyi felületet lefestve, mintegy kilencven aktivista részvételével alakították ki az egyedi látványt a tűzoltóság épülete mögötti domboldalon húzódó lépcsősoron.

Ahogy azt Dolnegó Szilvia kérdésünkre elmondta, ez a lépcsőfestés a Munkácsy út végén épülő játszóház-fejlesztés és játszótér-felújítás kapcsán valósult meg. Így fogalmazott: a végeredmény kicsit színesebb, mint az eddigi munkáik, mivel a gyermekeknek szerettek volna jobban megfelelni. Dolnegó Szilvia saját bevallása szerint szívügyének tekintette a megvalósítást, mivel ő maga is a Munkácsy úton nőtt fel. Megtudtuk azt is, hogy számos önkéntes csatlakozott a munkához a város minden területéről, de egy nemzetközi önkéntességet képviselő szervezeten keresztül még kontinensünkön túlról is voltak segítői a projektnek.

A Sakkozzuk ki! akciócsoport jövőbeli terveit illetően megtudtuk: még ezen a nyáron szeretnének megvalósítani egy másik programot a József Attila úton, ahol egy olyan technikát fognak alkalmazni, amivel eddig még nem dolgoztak, így ez számukra új kihívást jelent majd. A részleteket azonban egyelőre titok övezi. Ismerve több éves tevékenységüket, abban biztosak lehetünk, hogy az akció újabb egyedi műremeknek számít majd.

 

Kiemelt fotó: A megfestett lépcsősor alsó része, a Meredek út felől (Fotó: Sakkozzuk ki! | Facebook)