Mertek nagyot álmodni: elindult a strandfejlesztés Pásztón

A kútszivattyú cseréjével és a fővezeték kiépítésével megkezdődött a pásztói Városi Strandon a melegvizes medence kialakításához kapcsolódó kivitelezés – jelentette be Farkas Attila polgármester a helyszínen kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatóján.

Pásztó Város Önkormányzata 2019 januárjában 200 millió forint kormányzati támogatást kapott arra, hogy elindulhasson a helyiek régi álmának megvalósítása, a Városi Strand melegvizes medencével való bővítése – emlékeztetett Farkas Attila. Mint megtudtuk, a munka hamar elkezdődött: első lépésként egy hidrogeológiai tanulmány készült, amelyből kiderült, hogy a több évtizede lefúrt kút valóban meleg, 32-33 fokos, ásványi anyagban gazdag vízhez vezet. Erre alapozva megvalósítható a gyógyvizes medence kialakítása a hozzá tartozó kiszolgáló egységekkel.

Október 8-án elindult a projekt tényleges megvalósítása, a munka egy következő fontos üteme: a fővezeték cseréje, majd hamarosan az új kútszivattyú is a helyére kerül. A helyszínen Farkas Attila polgármester elmondta, hogy a kút tisztítására a szakemberek vizsgálata alapján nincs szükség.

Eddig 39 méter mélységben volt lent egy kisebb hatékonyságú szivattyú, a most beépítésre kerülő egy nagyobb teljesítményű lesz, 55 méter mélyen. Ez azért nagyon fontos, hogy a későbbiekben – ha majd lesz egy második fejlesztési üteme is a strandnak – még több medencét is ki tud majd szolgálni vízzel, nagyobb lesz a vízhozama – magyarázta a városvezető, majd a további teendőkről elmondta, hogy a meleg vizes medence építését tavasszal kezdik el.

A medence mellett az előírásoknak megfelelő öltözők és vizesblokkok is épülnek. A medence vizét napelemes rendszerrel fogják kellemes, 38 fokosra melegíteni – tudtuk meg. Farkas Attila hozzátette: a fejlesztéssel a strandszezon hossza jelentősen kitolódik majd, de törekedni fognak arra, hogy a téliesítést is megoldják.

A Mátra és a Cserhát között fekvő, a négysávos 21-es útnak köszönhetően Budapest agglomerációjába “csöppent” kisvárosban most tovább álmodnak. A turizmus fellendítése, valamint a helyiek komfortérzetének növelése érdekében már tervezik a fejlesztés második ütemét. Farkas Attila polgármester bizakodóan mondta el, hogy a megkapott kétszáz milliós támogatás fedezi az első medence kialakításához kapcsolódó összes munkát, azonban ők itt nem állnának meg.

Egy következő támogatásból célunk a gyógyfürdő minősítés megszerzése és további meleg vizes medencék kiépítése. Bízunk abban, hogy az elmúlt egy évben kialakított együttműködést tovább tudjuk vinni és további terveinkre meg fogjuk kapni a kormánytól a segítséget egy újabb jelentős támogatási összeg formájában ahhoz, hogy a strandfejlesztést folytathassuk – hangsúlyozta a várost egy éve irányító polgármester.

Végül kiemelte, hogy reményei szerint – és ebben a kivitelező is egyetért vele – a következő nyáron már a 38 fokos vízhőmérsékletű, ücsörgős medencét is használhatják a strandolók.