Merkely Béla: aki értesítést kap, vegyen részt a szűrőprogramban

A koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban való részvételre buzdított Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Az országos programba véletlenszerű kiválasztással csaknem 18 ezer embert hívtak meg.

Merkely Béla elmondta: a négy egyetem – Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem és Pécsi Tudományegyetem – által végzett országos reprezentatív járványügyi kutatás egy tudományos vizsgálat. Ilyen típusú vizsgálat még nem történt a világon, így ez lesz az első, teljes országot lefedő szűrési program – fűzte hozzá.

A szűrőprogramba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. Így a vizsgálat eredménye alapján arra lehet majd következtetni, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya Magyarországon. Kiemelte: a közvetlen víruskimutatáson kívül vért is vesznek a kiválasztottaktól, amiben az ellenanyag jelenlétét vizsgálják. Azért pedig, hogy minél pontosabb képet kapjanak a népesség rizikófaktorairól, ötven kérdést is feltesznek a programban résztvevőknek.

Fontos tudni, hogy a kiválasztottak mintegy 500-1000 honfitársukat is képviselik a vizsgálatban, ezért Merkely Béla arra kért mindenkit, aki értesítést kap, menjen el a szűrésre, vagy tegye lehetővé, hogy a szakemberek az otthonában végezzék el azt, hogy minél pontosabb kép alakulhasson ki a magyar társadalom koronavírus-fertőzöttségéről.

Hozzátette: lehetséges például, hogy a vércsoport is befolyásolhatja a vírusnak való kitettséget, vagy a szövődmények kialakulását. Egyes kínai és amerikai adatok azt mutatják, hogy a 0-s vércsoport egy kis védettséget jelent, az A-s vércsoportúaknál pedig kicsit nagyobb a kitettség, de az országos szűrőprogramban számos más lényeges paramétert is vizsgálnak, hogy teljes képet kapjanak a magyarországi helyzetről – mondta Merkely Béla.

A rektor az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány első hulláma, úgy tűnik, szépen lassan lecsendesedik, várhatóan az új fertőzöttek aránya tovább csökken. Ezzel együtt fontos, hogy a magyar állampolgárok továbbra is tartsák a távolságot, a higiéniai szabályokat.

Merkely Béla azt mondta, a nyár nem kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A szabadban nem, a zárt közösségekben, például idősotthonokban, még akkor is terjedhet – hívta fel a figyelmet. Ősszel ismét jobban terjedhet a betegség, de hogy mennyire, az sok mindentől függ – közölte.

 

18 Nógrád megyei település érintett

A tesztelésen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által vett véletlenszerű kiválasztással képzett minta alapján vesznek részt a meghívottak. A mintában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki, a felvételben résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így fontos információkhoz juthatnak a szakemberek többek között a kockázati tényezőkről. A KSH tájékoztatása szerint a felvételre kijelölt személyek közvetlen értesítést, felkérő levelet kapnak ügyfélkapun keresztül, telefonos megkereséssel vagy postai úton.

A területi felosztás szerint a szűrőprogramot Nógrád megyében a Semmelweis Egyetem koordinálja. A meghívottak Balassagyarmat, Bátonyterenye, Bercel, Etes, Herencsény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Kazár, Nógrád, Nógrádsipek, Őrhalom, Pásztó, Patak, Salgótarján, Szalmatercs, Szanda, Szirák, és Vanyarc településeken élnek.

Az országos tesztelés eredményét várhatóan május második felében hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.

 

MTI | KSH nyomán / Kiemelt fotó: Vérmintát vesznek egy férfitől a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika mintavételi állomásán (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)