Megyénkben 28 helyszínen lesz fokozott sebességellenőrzés

Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság

Salgótarjánon belül a Rákóczi, Csokonai, Forgách Antal, Budapesti, Hősök, Kővár és Füleki utakon, tehát lényegében a város összes be- és kivezető szakaszán lesz ellenőrzés 2015. április 16-án, csütörtökön reggel 6-tól másnap reggel 6-ig. Lényegében az ország összes sebesség-ellenőrző készüléke folyamatosan használatban lesz majd a 24 óra során.

Huszonnyolc helyszínen ellenőrzik az autósok sebességét honlap és pénteken Nógrád megyében az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, azaz a TISPOL soron következő, “speedcontrol” akciójában. A rendőrség az előző napokban a lakosság segítségét is kérte abban, hogy hol legyenek ellenőrzések – az állampolgárok e-mailben jelezhették a megyei kapitányságok irányába azt, hogy szerintük hol indokolt fellépni a gyorshajtók ellen. Az akcióra a javaslatot beküldők közül is meghívnak megyénként 10-10 embert, az ellenőrzések után pedig az eredményeket nyilvánosságra hozzák.

Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztályának vezetője az MTI kérdésére felidézte: 2012-ben Észak-Rajna-Vesztfália rendőrsége döntött úgy, hogy a lakosság segítségét kéri abban, szerintük hol indokolt fellépni a gyorshajtók ellen. Hozzátette, az akció olyan jól sikerült, hogy 2013-ban már valamennyi német szövetségi tagállam így járt el, a maratoni sebességmérésnek elnevezett akciót pedig 2014-ben több más európai uniós tagállam is alkalmazta. Az akció célja, hogy felhívják a figyelmet arra: Európa-szerte a gyorshajtás még mindig a fő baleseti ok, és tudatosítsák a sebességtúllépés veszélyességét. Összesen mintegy 1200 helyszínen mérik majd a sebességet az akció időtartama alatt.

A rendőrség által kiadott táblázatban megyénkre vonatkozóan összesen 28 helyszínt jelöltek meg, ahol csütörtök reggel 6 órától péntek reggel 6 óráig legfeljebb négy órán keresztül sebességméréseket fognak végezni. Salgótarjánon belül a Rákóczi, Csokonai, Forgách Antal, Budapesti, Hősök, Kővár és Füleki utakon, tehát lényegében a város összes be- és kivezető szakaszán lesz ellenőrzés. Fokozottan mérik a sebességet továbbá Mátraterenyén, Mátraszelén, Somoskőújfaluban, Kishartyánban és Sóshartyánban, Pásztón és Hasznoson, Vanyarcon, Bánkon, Katalinpusztán, Szendehelyen és Nagyorosziban.

A helyszíneket a rendőrség honlapján megyei bontásban lehet megnézni, a nógrádi ellenőrzések táblázata ide kattintva böngészhető.

MTI | Rádió Focus nyomán

Kiemelt fotó forrása: Országos Rendőr-főkapitányság