Megyei matricával ötezerért járhatunk Budapestre az M3-ason

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai leszerelik az útdíjfizetésre figyelmeztető táblát Budapest határában a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető 4-es főúton 2015. január 30-án. Február elsejétől változik az útdíjrendszer, a döntés értelmében több szakasz ismét ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út. (MTI Fotó: Illyés Tibor)

Nem tisztünk és nem is akarunk állást foglalni a bevezetett megyei matricarendszer összességével szemben. Egy biztos: mi, a 21-esről érkezve ötezer forintért, egy darab – Pest megyére érvényes – matricával járhatunk az M3-ason egy éven át Budapest felé. Persze csak akkor, ha ezt a díjfizetési módot választjuk, hiszen a korábbiakban megszokott lehetőségek is rendelkezésünkre állnak.

A módosításokat tartalmazó rendelet 2015. február 1-jén lép hatályba. A módosításokat tartalmazó rendelet 2015. február 1-jén lép hatályba, az “ötezerért” a maximum hétfős személyautót és motorkerékpárokat használókra vonatkozik. 7 főt meghaladó befogadóképességű autókkal, mikrobuszokkal, 3,5 megengedett össztömeg alatti tehergépjárművekkel, lakóautókkal tízezer forint egy megyei matrica, buszokra húszezer.

Nem erről volt szó

Az eredeti tervezet szerint két matrica kellett volna nekünk, hiszen a december utolsó napjaiban közzétett szabályok értelmében az adott megyén belüli utolsó lehajtó volt a vízválasztó; tehát a Pest megyei csak a bagi csomóponttól lett volna elégséges, onnan a Heves megyeire is szükség lett volna. Minderről mi is írtunk. A januárban, a Magyar Közlönyben megjelent módosítás azonban megfordította ezen elvet, így nem a megyén belüli utolsó, hanem a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes a matrica.

Az első hevesi lehajtó nem a 21-es kereszteződése, de…

A modósítások mellett egyéb kivételeket is bevezettek, mely szerencsésen érinti azon nógrádi autósokat is, akik a 21-esről kívánnak az autópályára felhajtani és Budapest felé indulni. Vélhetően a Hatvan település-környéki lobbi volt az, amelynek eredményeképpen nem az első, kerekharaszti le- és felhajtó az érvényességi határ, hanem

[highlight background=”#333″ color=”#fff”]   a 21-es számú főút kereszteződése.   [/highlight]

Aki már megvette a hevesi matricát is

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tegnap az MTI-nek azt az információt szolgáltatta, hogy visszaváltható minden olyan, 2014. december 31. és 2015. január 31. között megvásárolt megyei e-matrica, amelyet csak olyan útszakaszon használtak, amely 2015. február elsejétől vált újból díjmentessé, vagy a megyei e-matricák területi hatályának újraértelmezése miatt feleslegessé vált. A megyei e-matricákat március 15-ig lehet visszaváltani elektronikus úton, személyesen a NÚSZ Zrt. országszerte 17 helyen megtalálható ügyfélszolgálati irodáiban, valamint postai úton. A hatálybalépést követően, elektronikus úton a nemzetiutdij.hu honlapon a “Megyei e-matrica visszaváltása” menüpont alatt található igénylőlap kitöltésével és elküldésével váltható vissza a feleslegessé vált e-matrica.

 

A közlemény szerint azok az autósok, akik a személyes vagy a postai ügyintézést választják, a nemzetiutdij.hu weboldalról letölthető, vagy az ügyfélszolgálati irodákban átvehető formanyomtatvány kitöltésével nyújthatják be a visszaváltási igényüket. A jogosultság visszaváltását elektronikus úton és személyesen akár a gépjármű üzembentartója, akár a gépjármű jogszerű használója kezdeményezheti, postai úton viszont csak az üzembentartó járhat el. Az ügyintézéshez a megváltott e-matrica megvásárlását igazoló ellenőrző szelvény vagy a nyugtázó értesítés – SMS, e-mail – és a gépjármű forgalmi engedélye mellett az igénylőlap kitöltése szükséges.

A visszaváltás előtt érdemes figyelembe venni, hogy az e-matrica árának visszatérítése az úthasználati jogosultság eredeti időtartamra vonatkozó megszűnésével jár. Tehát pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezhet annak az autósnak, aki az adott megyén belül díjmentessé vált szakaszon kívül más egyéb szakaszt is használt, vagy a visszaváltott e-matrica szerinti megyén belül nem csak azon a szakaszon közlekedett, amelyik a megyei e-matricák területi hatályának változása miatt február 1-jétől a szomszédos megyére érvényes e-matricával is használható.

(MTI Fotó: Vajda János)
(MTI Fotó: Vajda János)

Aki nem vette meg, mert várta, hogy kedvezőbb módosítások jöjjenek

Az átmeneti rendelkezés értelmében azok az autósok, akik 2015. január 1. és 2015. január 31. között jogosultság nélkül hajtottak díjköteles útra, nemcsak a pótdíj alól mentesülnek, hanem az egyéb esetekben szokásos, 1470 forintos szolgáltatási díjat sem kell megfizetniük, ha bármelyik értékesítési csatornán keresztül legkésőbb február 28-ig a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárolnak.

Aki pótdíjfizetési felszólítást kap, postai úton vagy személyesen a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában országszerte 17 helyen intézheti ügyét. Az országszerte a megszokott nyitvatartási idővel üzemelő 17 NÚSZ ügyfélszolgálati iroda közül az M3 12-es kilométerénél található budapesti, valamint a budaörsi, székesfehérvári, szombathelyi és dunaújvárosi ügyfélszolgálati irodánál a megyei e-matricák visszaváltását mobilcsoportos díjellenőrző járművek segítik.

Tovább is van, mondjam még

A végleges előírásokhoz igazított térképek elérhetőek a megszokott felületeken, a www.kormany.hu, a www.nemzetiutdij.hu, a www.kkk.gov.hu és a www.utinform.hu oldalakon.

MTI nyomán

Kiemelt fotónk: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai leszerelik az útdíjfizetésre figyelmeztető táblát Budapest határában a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető 4-es főúton, mivel több szakasz ismét ingyenes lesz, közöttük a ferihegyi gyorsforgalmi út is (MTI Fotó: Illyés Tibor)