Megújult és kibővült tárlatokkal indítja a turistaszezont a Füleki Vármúzeum

 

Alapításának 10. évfordulója alkalmából a Füleki Vármúzeum megújult és modernebb állandó kiállítással indítja az idei turistaszezont.

 

A 2008-ban megnyitott múzeum kiállítótermeinek technikai háttérfejlesztése már januárban elkezdődött, azóta folyamatosan zajlik a felújítás. Mivel a vár a téli időszakban zárva tart, a munkálatok zökkenőmentesen haladtak. Az intézmény részben pályázati forrásból biztosította a kiállítási tárgyak bemutatásához elengedhetetlen új vitrinek, védőkeretek és posztamensek vásárlását, de a Szlovák Művészeti Alap támogatása is segített: ennek eredményeképpen valósult meg a nagy képernyős televíziókkal ellátott új “pihenősarok” kialakítása is. Itt többek között megtekinthető lesz a füleki vár eredeti állapotát bemutató háromdimenziós videó-rekonstrukció, illetve a vár területén zajló rendezvények összefoglalója is.

Új gyűjteményi tárgyakkal is gazdagodtak a kiállítótermek – tudtuk meg Dr. Titton Viktóriától, a Füleki Vármúzeum igazgatójától. A földszinten látható helyi őskori flórát és faunát bemutató paleontológiai tárlat Fülek környékéről származó, több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványokkal bővült. Az elmúlt évtizedben zajló régészeti feltárások leletanyaga a Füleki vár évszázadai című állandó kiállítást színesíti. Ezt egészítik ki a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeumából újonnan kölcsönzött, dr. Kalmár János ásatásából származó leletanyag talán legszebb darabjai. A környék történelmét bemutató tárgyakat különböző korabeli rekonstrukciók teszik a látogatók számára érdekesebbé. Míg a Persén feltárt avar–szláv temető egyik férfi sírjának rekonstrukciója a régészek mindennapjaiba enged betekintést, a bronzkori női ünnepi viselet a várgedei bronzkincs ruhadísztárgyait mutatja majd be, szemléltetve miként viselhették azokat. Ugyancsak ruharekonstrukció formájában láthatják az érdeklődők az utolsó várkapitány, II. Koháry István korhű öltözékét, amely több olajfestményről is visszaköszön.

A Füleki Vármúzeum megújult állandó kiállítása márciustól már négy szinten várja a látogatókat. A Bebek-torony ötödik szintje továbbra is különböző tematikájú időszaki kiállításoknak ad majd helyet, melyek sorát idén a Nagytapolcsányi Múzeum Komlótól a sörig című tárlata nyitja, bemutatva a sör és a sörfőzés történetét. A Bebek-toronyban nyíló kiállítások megnyitójára 2017. március 14-én (kedden) délután 16:30-kor kerül sor.

 

Kiemelt fotó: Fülek (Forrás: Novohrad – Nógrád Geopark)