Megújult a kisbárkányi önkormányzat épülete

Kisbárkány Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtott, sikeres pályázat segítségével csökkentette a Polgármesteri Hivatal épületének energiaigényét, károsanyag-kibocsátását, ami egyben a működési költségeket is csökkenti.

Kisbárkány községben a Béke út 31. szám alatt található hivatal épületének fejlesztése (amelyben orvosi rendelő és könyvtár is működik) több szempontból is indokolt volt már. A hivatal épületének energetikai jellemzői messze elmaradtak a mai elvárásoktól, az intézmény fűtése gázkonvektorokkal és fatüzelésű kályhával volt megoldott.

A megvalósult energetikai korszerűsítés részeként hőszigetelték a homlokzatokat és a padlásfödémet, de a homlokzati nyílászárókat is kicserélték. Megvalósult épületgépészeti korszerűsítés is a fűtési rendszer cseréjével, programozható központi fűtés kialakításával, új kondenzációs gázkazán üzembe helyezésével, termosztatikus szelepekkel ellátott új radiátorok felszerelésével. A fejlesztés részeként akadálymentesítés is megvalósult.

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 37 332 799 forint támogatást nyert el, száz százalékos támogatási intenzitás mellett a TOP-3.2.1-15-NG1-2016-00026 azonosító számú pályázat keretében. A község hivatali épületének megújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban Nógrád megyei beruházásokra elkülönített, összesen több mint 41 milliárd forintos keretéből valósulhatott meg.

A létesítmény energetikai korszerűsítése az üzemeltetési és fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, ami nemcsak az önkormányzatnak jelent megtakarítást, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös.

 

Kiemelt fotó: A kisbárkányi hivatal épülete az energetikai célú felújítást követően