Megújulhat a Szojka Ferenc Stadion!

Nógrád eddig kimaradt az ilyen fejlesztésekből, a Magyar Közlöny keddi számában megjelentek szerint azonban megyénkben is megvalósulhat az első stadion-beruházás. A határozat a Szojka Ferenc Stadion mellett az Öblös Sporttelepet is említi.

 

A kormányhatározat a Diósgyőri VTK észak-magyarországi és felvidéki sportfejlesztési programjának megvalósításához szükséges forrás biztosításáról szól. Ennek egyik pontja, idézzük:

A salgótarjáni Szojka Ferenc Stadion rekonstrukciója és az Öblös Sporttelep területén edzőközpont kialakítása.

A fejlesztések diósgyőri, egri és felvidéki beruházásokat is tartalmaznak, a rendelkezésre bocsátott forrás összesen 9 milliárd 974,5 millió forint.

 

Szojka Ferenc Stadion – DVTK, SBTC, STC…

A Szojka Ferenc Stadionban jelenleg az STC (Somos TC) Salgótarján csapata játssza NB III-as mérkőzéseit – már a harmadik szezonnak vágnak itt neki augusztus 12-én.

Az SBTC-t – mint focicsapatot – az SBTC Sport Kft. irányítja. Ennek a korlátolt felelősségű társaságnak 75 százalékban a Borsodsport Invest Kft., 20 százalékban Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata, 5 százalékban pedig a Salgótarjáni Barátok Torna Club a tulajdonosa. A DVTK csapatát a Borsodsport Invest Kft. és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonolja. A csapatnak/kft.-nek azonban (egyelőre) nincs sok köze a Szojka Ferenc Stadionhoz.

Az SBTC Sport Kft-nek éppen a közelmúltban lett új ügyvezetője – Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlése július 17-én hagyta jóvá az ügyvezetőváltást. Az előterjesztésből kiderült: a társaság korábbi ügyvezetője, Czékmán József lemondott tisztségéről, így a taggyűlés az új ügyvezetőnek Szemán Norbertet választotta meg. Szemán Norbert a Diósgyőri VTK operatív igazgatója is egyben. A napirend azt is tartalmazta, hogy a Megyei I. osztályban szereplő klubnál egy új tisztségre is szükség van: sportigazgatónak választották meg Holczer Tamást.

 

Éppen 93 éve adták át

Az 1901-ben alakult Salgótarjáni Sport Egylet (SSE) első központja az Acélgyári út elején, a templomtól nem messze volt, a klub itt játszotta első mérkőzéseit. Az egylet 1924-ben költözött fel a Zója-liget fenyveseinek árnyékába, a ma Szojka Ferenc nevét viselő stadion pályaavatójára pedig 1924. július 27-én került sor.

A létesítmény végleges formáját az 1950-es évek második felében nyerte el, ekkor alakították ki a lelátókat, gyepesítették a labdarúgópályát, 400 méteresre bővítették a futópályát. A salgótarjáni Dolinka (és az egész megyeszékhely) ékszerdobozának számító “Sese-pálya” jelképét, a klubházat 1961 nyarán adták át.

1956-ban Magyarország adott otthont az UEFA ifjúsági tornájának, a felújított salgótarjáni stadionban pedig két meccset is megrendeztek. Az SBTC több idényt is a Dolinkában húzott le, 1972. szeptember 27-én például nyolcezer néző előtt itt fogadta a görög AEK Athén csapatát az UEFA Kupában, 1–1 lett a meccs vége. Az első osztályú meccsek körkapcsolásakor a riporterek az ország legszebb fekvésű pályájaként jellemezték a Sese-pályát.

A rendszerváltást követően, de leginkább a 2000-es évek környékén a pálya egyre inkább “gazdátlanná” vált, egymást cserélték a tulajdonosok. 2007-ben az SBFC beköltözésével tért vissza némileg az élet a stadionba – ekkor a legszükségesebb felújításokat is elvégezték. 2007. szeptember 1-től a stadion Szojka Ferenc nevét viseli. Jelenleg az STC Salgótarján NB III-as labdarúgócsapatának otthona.

 

Öblös Sporttelep

Az Öblös Sporttelep tulajdoni viszonyairól jelenleg nincs információnk, de egy biztos: a Modern Városok Program részeként tervezett atlétikai központ kialakításával ez a beruházás és ez a helyszín összecsenghet. Megyénk egyébiránt eddig nem csak a stadion-beruházások területén fehér folt, hanem abból a szempontból is, hogy egyedül Nógrádban nincs sehol rekortán borítású futópálya.

 

Kiemelt fotó forrása: Bakos László | Nógrád Sportja