Megújul két börzsönyi kisvasút

A két legnépszerűbb, leglátogatottabb börzsönyi kisvasút, a tíz kilométer hosszú Királyréti Erdei Vasút és a négy kilométeres Kemencei Erdei Múzeumvasút is megújul idén. A több szervezet együttműködésével megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően a kirándulók kényelmesebben körülményeket élvezhetnek majd – közölte a 3100.hu-val az Ipoly Erdő Zrt.

A felújítás a hosszabb vonalon kezdődik: a királyréti sínpályát átmenetileg felbontják, cserélik, korszerű keresztaljakat helyeznek el, az útátjárókat felújítják, javítják a vízelvezetést. A munka során a bontott sínpályát szakszerűen átválogatják, majd amit lehe, újra felhasználnak. A Királyréti Erdei Vasút pályája eredetileg bontott talpfákból készült még 1978-ban, így mostanra elkerülhetetlenné vált a felújítás – közölte az erdőtársaság.

A pályaszakaszok felújítása mellett megújul a járműállomány is. Az elmúlt években több százezer utast kiszolgáló kocsik és a 66 éves gőzmozdony mellett a többi mozdonyt is felújítják. Az állomány két új, kerékpárszállító kocsival bővül, a jelentősen megnövekedett biciklis turizmus jobb kiszolgálása érdekében. Mindemellett hőszigetelést kap a Pap-hegyi műhely épülete, így a műszaki kiszolgáló személyzet is jobb körülmények között végezheti majd a munkáját.

A felújítás a Kemencei Erdei Múzeumvasúton, Kemence-Feketevölgyben folytatódik majd a meglévő, ma is üzemelő négy kilométeres pályaszakaszon. A sínpálya cseréje mellett itt is felújítják az átjárókat és a vízelvezető rendszert, amelyet a korábbi évek árvizei rendszeresen megrongáltak. Érdekesség, hogy itt dolgozik az a 64 éves mozdony is, melyet a zagyvapálfalvai bányagépgyárban (akkori nevén a Pálfalvi Bányagépgyártó és Javító Vállalatnál) gyártottak.

A munkálatok miatt előreláthatólag teljes pályazárra lesz szükség, várhatóan a tavaszi szezontól. Ugyanakkor a felújítás megkezdéséig mindkét vonalon menetrend szerint közlekednek a vonatok. A Szob-Márianosztra-Nagyirtás-Nagybörzsöny kisvasút a meghirdetett menetrendje szerint, zavartalanul üzemel – ismertette az Ipoly Erdő Zrt.