Megújul a rákóczibányai földtani mintagyűjtemény

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat konzorciumi partnereivel – a Miskolci Egyetem, Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézetével és a debreceni MTA Atommagkutató Intézetével – nagy értékű pályázati támogatást nyert a fúrási magminta-raktári hálózat infrastrukturális fejlesztésére és a Rákóczibányán található raktárbázis korszerű magminta- és gyűjteményi anyag feldolgozó munkahellyé és műszerközponttá fejlesztésére.

 

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat arról tájékoztatta a 3100.hu-t, hogy a nógrádi községben megvalósuló fejlesztés eredménye egy olyan tudományos kutatóközpont lesz, amely a hazai igények kiszolgálásán túl a nemzetközi kutatóhálózatokba történő bekapcsolódást is vonzóvá teszi. A projekt keretében a régi rákóczibányai iskolaépületet felújítják és korszerű fúrómag- és mintafeldolgozó központtá alakítják át.

A GEOCORE néven létrejövő korszerű telephelyen mintegy 200 000 darab gyűjteményi tételhez, 1239 darab fúráshoz és közel 300 kilométernyi magmintához férhet hozzá a tudományos, ipari és vállalkozói szféra.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat fejleszti majd Rákóczibányán a magminta-raktár infrastruktúráját, növelik a gyűjtemény anyagainak kutathatóságát és laboratóriumi műszerek eredményeivel teszik teljesebbé a magmintákról és gyűjteményi tételekről rendelkezésre álló tudást. A régi iskolaépület felújítása mellett korszerű magfeldolgozó csarnok és szociális helyiségek is épülnek. A magfeldolgozást vágó- és vékonycsiszolatkészítő gép, fúrómag-szkenner, természetes gammasugárzás-detektor és mágneses szuszceptibilitás mérő készülék szolgálja majd. Az immár 148 éve gyarapodó földtani gyűjtemény adatbázisának korszerű fejlesztését, a nagyértékű és egyedi fosszíliák biztonságos kutathatóságát, kiállíthatóságát az egyes tételek 3D-szkennerrel történő térbeli digitalizálása, valamint egy 3D nyomtató teszi majd lehetővé. A projekt részeként ezen felül még több, a kutatók számára hasznos speciális műszert és eszközt is beszereznek.

A mintegy 650 millió forintból megvalósuló, tudományos projekthez kötődően a térségben 4 új kutatói munkahely, továbbá potenciálisan 2-3 egyéb munkahely is létrejön. Az eszközbeszerzések és a felújítások legkésőbb 2020 közepére készülnek majd el.