Megtisztították Nógrád várának falait

Már nyoma sincs azoknak a firkáknak, amik közel egy éve kerültek rá a falakra – közölte a Nógrád Várának Megmentéséért Alapítvány. A rongálás még tavaly év végén, valószínűleg szilveszter környékén történt; az elkövetők vörös festékkel fújtak különböző feliratokat és ábrákat a több száz éves kőfalra.

Az alapítvány számára fontos volt, hogy minél hamarabb megtisztítsák és visszaállítsák régi formájába a vár ezen részét, azonban a járványhelyzet miatt erre csak néhány napja kerülhetett sor. A szakmai munkát Antal Marianna és Kőfalvi Vidor kőrestaurátorok végezték, akik mellett Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese is jelen volt. A tisztításhoz Szántó Csaba ajánlott fel egy nagy teljesítményű kompresszort, az ahhoz szükséges kvarchomokot pedig az alapítvány szerezte be.

(Fotó: Nógrádi vár | Facebook)
(Fotó: Nógrádi vár | Facebook)

Közleményükben kiemelték: míg a falfirkák felfújása egy pár perces folyamat lehetett, addig letakarításuk mintegy három órát vett igénybe, hiszen egy aprólékos, precizitást igénylő műveletről van szó. Az alapítvány következő célja, hogy a Nemzeti Múzeum téliesítse a vár egyes falait, mivel az általuk végzett ásatások óta ez nem történt meg.