Megtartotta Európa Diplomáját az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok 1995-ben vált hivatalosan is az összeurópai természeti örökség részévé, a terület ebben az évben kapta meg az Európa Diplomát. A kitüntető címet 2000-ben és 2005-ben újabb öt-öt évre, 2010-ben pedig – a terület példás kezeléséért – tíz évre meghosszabbították.

A soron következő, időszerű felülvizsgálatra az Európa Tanács Maurice Hoffmann belga ökológus professzort jelölte ki. A helyszíni ellenőrzésre tavaly nyáron került sor, de a terepszemle után is további dokumentációkat kellett felterjeszteni a külföldi szakértőnek – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. A fenntartó ismertetése szerint a jelentés a közelmúltban a nemzetközi szakértő bizottság elé került, akik a helyszíni ellenőrt – a koronavírus-járványra való tekintettel videokonferencián keresztül – meghallgatva hoztak döntést.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Európa Diplomáját – ajánlások megfogalmazása mellett – újabb tíz évre, 2030. szeptember 11-ig javasolják meghosszabbításra. A hivatalos, de lényegében már csak formai döntésre szeptember elején kerül majd sor, az Európa Tanács őszi, miniszteri ülésén.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közölte azt is, hogy az Ipolytarnóci Ősmaradványok méltán világhírű területén a zárt kapuk ellenére a feltáró kutatása és földtani örökség állagmegóvása a nemzetközi rangnak megfelelő színvonalon, napjainkban is folytatódik.

Az Európa Diplomát 1965 óta ítéli oda az Európa Tanács a kiemelt és különleges jelentőséggel bíró európai természetvédelmi területeknek. Azon védett területek érdemelhetik ki a címet, melyek kiemelkedő tudományos, természeti, kulturális vagy esztétikai értékekkel rendelkeznek és egyben megfelelő oltalom alatt állva kezelésük példaértékű. Jelenleg 74 európai terület rendelkezik a címmel, 29 országot reprezentálva. Hazánkban három ilyen címmel rendelkező terület található: az egyaránt 1995-től Európa Diplomás Szénás-hegyek, melyek a pilisi lennek adnak otthont és az Ipolytarnóci Ősmaradványok, illetve Tihanyi félsziget utóvulkáni képződményei, mely értékek 2003-ban nyerték el a címet.

 

Kiemelt fotó: Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)