Megtámadja a Kormányhivatalnál a lakossági ingatlanadót a helyi Fidesz-KDNP frakció

 

Bár vannak problémák, de messze nem olyan rossz Salgótarján költségvetésének helyzete, mint azt a városvezetés beállítja – hangzott el a helyi Fidesz-KDNP napokban tartott sajtótájékoztatóján. A párt helyi képviselői ezért a vállalkozásokat sújtó építményadó-emelés visszavonására szólítják fel a városvezetést, a lakosságot terhelő ingatlanadóval kapcsolatban pedig a Kormányhivatalhoz fordulnak.

 

A városi költségvetés helyzetével kapcsolatban Turcsány László és Tolnai Sándor kiemelték: pontos összegeket a 2016-os év beszámolója alapján lehet majd mondani (várhatóan áprilisban), de a legrosszabb kalkulációk szerint is közel 200 millió forint feladattal nem terhelt, “szabad felhasználású” forrás maradt a város büdzséjében. Ezt a helyzetet tovább javítja, vagyis 288 millió forint plusz forrást szabadít majd fel az idei költségvetésben a korábban önkormányzati fenntartású oktatási intézmények állami átvétele. Ennek ismeretében a Fidesz helyi képviselői szerint feleslegesen kivetettek a lakosságot és a helyi vállalkozókat terhelő építmény- és ingatlanadók.

A Fidesz-KDNP helyi frakciója az előzőek okán az építményadó emelésének visszavonására szólítja fel a városvezetést. A lakossági ingatlanadót a Kormányhivatalnál támadják majd meg, mert szerintük a költségvetés helyzete nem indokolja annak kivetését.

A képviselők annak apropóján tartották meg sajtótájékoztatójukat, hogy a városi közgyűlés legutóbbi ülésén döntöttek az idei költségvetés módosításáról. A változás oka jellemzően a város rendelkezésére álló 9,2 milliárd forintos keretből megvalósuló, várhatóan idén meginduló fejlesztések költségvetésbe illesztése volt, 4 milliárd forint körüli értékben. A képviselők kiemelték, hogy az előzőekben felvetettek ellenére megszavazták a módosítást, hiszen a 9,2 milliárd forintos forrás mielőbbi felhasználása elengedhetetlen a város fejlődése, az itt lakók életkörülményeinek javítása érdekében. Salgótarján saját erejéből soha tudta volna elvégezni ezeket a fejlesztéseket – tette hozzá Turcsány László.

 

Kiemelt fotó: Tolnai Sándor és Turcsány László (Fotó: Lakatos Kati | nhc24.hu)