Megnyitották Salgótarján első szabadtéri fotókiállítását

Ezen a hétvégén közel ötven önkéntes segítségével valósította meg régóta dédelgetett álmát a “Sakkozzuk ki!” akciócsoport. Helyi fotósok a városról és környékéről készített kiváló fotói díszítik mostantól az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola falát.

 

A “Sakkozzuk ki!” akciócsoport részéről Langa Boglárka köszöntötte ma délután az alkotás avatásán megjelenteket. Elmondta: céljuk az volt, hogy felhívják úgy a városlakók, mint az ide érkezők figyelmét a környék kulturális, történelmi, természeti és turisztikai értékeire, sokszínűségére. Köszönetet mondott a Nógrád Megyei Fotóklub Egyesületnek és a helyi fotósoknak, akik alkotásaik rendelkezésre bocsátásával segítették a kiállítás megvalósítását.

 

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere köszöntőjében párhuzamot állított a kiállítás és a város fejlesztési lehetőségei között. Úgy fogalmazott: ahogyan ez a kiállítás egyedülálló, úgy a város életében is egyedülálló lehetőség nyílt a fejlesztésekre.

Ezeket a fejlesztéseket és a város jövőjét pedig legalább ilyen színesnek gondolja a városvezetés, mint a kiállítás falfelületét.

 

A város polgármestere is köszönetet mondott a fotósoknak és minden közreműködőnek, hogy a szürke falakból ilyen színes felületet varázsoltak. Szintén a tervezett fejlesztésekhez kapcsolódva kiemelte: az épületnek a jövőben újra lesz funkciója. Ahogyan korábban, úgy a jövőben is iskolaként funkcionál majd. Fekete Zsolt a falra írt szavakkal fontosságával kapcsolatban rámutatott: egy város cél és együttműködő közösség nélkül mit sem ér. Zárszóként köszönetet mondott minden közreműködőnek és reményét fejezte ki, hogy a város lakossága értékelni és egyben vigyázni fogja az alkotást.

 

A “Sakkozzuk ki!” akciócsoport a kiállítás ötletével elsőként tavaly, egy online közönségszavazásban kérte a városlakók támogatását, majd kétszer is bekerültek a TESCO “Ön választ, mi segítünk” kampányának legjobb három projektje közé, de végül nem az ő projektjüket választotta az itt szavazó vásárlóközönség. A közösség közel egy éve átvehette az Új Nemzedék Központ által alapított Új Nemzedék díjat, mellyel “olyan fiatalokból álló, vagy fiatalokat megszólító informális közösséget vagy szervezetet ismernek el, amely önzetlenül tesz valamit a környezetéért, közösségéért, vagy hozzájárul egy társadalmi probléma megoldásához”. A díjjal támogatás is járt, ennek segítségével valósulhatott meg a szabadtéri fotókiállítás.

A “Sakkozzuk ki!” akciócsoport közel három éve működik Salgótarjánban önkéntes alapon. A tagok és szimpatizánsaik ez idáig több városszépítő programot is megvalósítottak már, de helyi szinten meghonosították a szórakozás egyik új formáját is, havonta megrendezésre kerülő kvízestjeikkel. A csapat elsősorban az alulról jövő kezdeményezések népszerűsítését tűzte célul, miközben sajátos módon próbálják szülővárosukat jobbá tenni.

 

Nádasdi Csilla, az egykori II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola volt igazgatója emlékeztetett rá: 6 évvel ezelőtt zárt be az intézmény, 114 éves működés után. Az enyészet évei után most az iskola falai már új funkciót kaptak ezzel a szabadtéri kiállítással.

A mai, kiürült világban szükség van példaképekre. Úgy gondolom, nem csak ezt a kiállítást, de az alkotók életszemléletét is példaként lehet állítani

– mondta Nádasdi Csilla. Zárszóként úgy fogalmazott: életre szóló élmény marad ez a nap.

 

A kiállításon látható képek alkotói: Babiák Gábor, Babus Patrik, Berendi Tibor, dr. Fancsik János, Gecse Lászlóné, Gyurkó Péter, Homoga József, Percze Gábor, Simon Péter, Szabó Péter, Varga Tamás.

 

Kelemen Tímea, a “Sakkozzuk ki!” akciócsoport egyik vezetője kérdésünkre elmondta: örömmel töltötte el őket a félszáz önkéntes jelenléte, akik áldoztak a hétvégéjükből azért, hogy az elképzelés megvalósulhasson. A segítők között ott voltak többen is a fotósok, valamint az iskola egykori pedagógusai közül, de természetesen részt vettek a munkában az akciócsoport tagjai, illetve a kezdeményezést támogató civil lakosok is. Kelemen Tímea hozzátette azt is: ez az első, de reményeik szerint nem az utolsó ilyen állandó szabadtéri fotókiállítás a városban, hiszen rengeteg helyi fotós munkáját tudnák még felhasználni, olyanokét is, akiknek alkotásai ezúttal nem kerültek be a válogatásba. Már keresik a további, hasonló kiállítás megvalósítására alkalmas falfelületeket.