Megnyitják a somoskőújfalui határátkelőt az ingázó munkavállalók előtt

Magyarország felé visszaforduló autós a Somoskőújfalu és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen (Fotó: MTI/Komka Péter)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megállapodott Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel, hogy a két ország újranyitja a – koronavírus-járvány miatt lezárt – somoskőújfalui határátkelőt, így mindazok a magyarok és szlovákok, akik a határ másik oldalán dolgoznak, ezen az átkelőn tudnak munkába járni. Szijjártó Péter ezt a Facebook-oldalán közölte vasárnap.

Becsó Károly képviselőtársam, barátom a hét elején szólt a parlamentben, hogy nekik Nógrádban komoly gondot okoz a magyar-szlovák határon lévő átkelők lezárása. A környék gyárai szenvednek, mert a munkások nem tudnak átjönni, ezért született pénteken megállapodás az átkelő megnyitásáról – olvasható a magyar külügyminiszter bejegyzésében.

Magyarország és Szlovákia gazdaságai szorosan összefonódtak egymással, a két ország kereskedelmi forgalma tavaly meghaladta a 10 milliárd eurót, így “elemi érdekünk az akadálytalan kapcsolatok fenntartása” – írta Szijjártó Péter.

Becsó Károly a bejelentéshez kapcsolódóan Facebook oldalán hozzátette: a döntés-előkészítésben való munkájukért köszönet illeti a helyi közreműködő szereplőket is, kiemelten az Ipoly-völgye Európai Területi Társulást. Az országgyűlési képviselővel egyetemben Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is levélben jelezte a hét első felében a munkavállalók előtti határnyitási igényt Szijjártó Péternek. Skuczi Nándor ebben a levélben kiemelte: nem csak ipari, de egészségügyi dolgozók munkába járását is közel ellehetetleníti a helyzet, miután a átjáró dolgozók előtti legközelebbi nyitott határátlépési a bánrévei volt.

Az itteni határátlépés – irányonként – jellemzően több mint 100 kilométeres kerülőt jelentett az érintetteknek. Ezt várhatóan már csak egy-két napig kell megtenniük, zajlik az egyeztetés a két ország között a technikai részletekről.

 

MTI nyomán / Kiemelt fotó: Magyarország felé visszaforduló autós a Somoskőújfalu és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen (Fotó: MTI/Komka Péter)