Megnyílt Földi Péter kiállítása a budapesti Műcsarnokban

Földi Péter képzőművész munkásságát mutatja be a Műcsarnok, az intézmény Rejtett történetek című tárlatához kapcsolódva. A kiállítás 2019. január 20-ig látogatható a Magyar Művészeti Akadémia intézményében.

Földi Péter Somoskőújfalun született, és tanulmányai után oda is tért vissza, bizonyítva, hogy “egy kicsi faluból is be lehet látni a világot” – mondta el a kiállítás megnyitója előtti sajtóbejárásán Rockenbauer Zoltán kurátor, hangsúlyozva: az alkotó elsősorban a Nógrád megyei falucska mindennapjaiból, történeteiből merít ihletet.

Somoskőújfalut és környezetét, a falu változását és állandóságát mutatja be a tárlat első egysége, bőséggel felvonultatva a Földi Péterre jellemző állatfigurákat. Munkái nem tájképek, hanem szimbolikus üzeneteket hordozó, narratív festmények – emelte ki a kurátor.

Földi Péter nagyméretű bronzszobrai szolgálnak a második terem kapuiként, a teljességet kifejező körmotívum azonban nemcsak ezekben, hanem a vásznakon is gyakran felbukkan. Földi Péter színekben gazdag festői világából az utolsó egység a bibliai témák, a népi hagyományok, falusi hiedelmek témáit mutatja meg.

 

Forrás: MTI / Kiemelt fotó: Földi Péter festőművész a munkásságát bemutató kiállításának sajtóbejárásán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)